Paradigmaváltás a "szelfikultúra" történetében

INTERNET
2016 november 28., 18:56
comments 187

Egy kortárs japán alkotó, aki a világháló névtelenségébe burkolózva a Sky-FreeDom álnevet öltötte fel, rendszeresen adja közre legújabb képzőművészeti alkotásait a pixiv naiv-művészeti weboldalon.

photo_camera Sky-FreeDom eredeti műve, 2016, digitális technika

A 21. századi társadalom digitális benszülöttjei igen sajátos, énközpontú módszerekkel, aurájától megfosztva kezdték interpretálni egyik alkotását, a következőképpen:

photo_camera A fotó forrása: Daily Dot
photo_camera A fotó forrása: Daily Dot

Jelen szöveg alatt található audiovizuális segédlet időrendi sorrendben rögzíti az "egyujjas kihívás" elkészítéséhez szükséges metódusokat, amivel mi magunk, a bölcsésztársadalom jeles tagjai is a bolygót átölelő installáció részeseivé tehetjük önnön korpuszunkat.

link Forrás

Az új művészeti irányzat szemrevételezésekor több centrális kérdés is felmerül. Például, hogy az ujj mint szexuális szimbólum vagy a 21. századi kortárs technológiák kivetüléseként ("görgetés" a közösségi médiumokon egy touchpad-on) jelenik-e meg az egyes "one-finger-challenge szelfiken", illetve az is, hogy van-e létjogosultsága a koituszról alkotott diskurzusnak jelen irányzat kontextusában, esetleg a cenzúra mint olyan már kívül esik már a pinát, faszt és csöcsöket eltakaró ujjakról készített szelfik halmazán?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.