Akár 2021-től használhatják pszichoterápiás célokra az MDMA-t az Egyesült Államokban

2016 november 30., szerda 16:12
83

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) engedélyezte, hogy nagy mintájú klinikai teszten vizsgálják az MDMA hatását poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedő embereken.

Az ecstasyban is ható MDMA-val, azaz 3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetaminnal már évek óta zajlanak klinikai kísérletek, de most először engedélyezték, hogy a kísérletek a hármas stádiumba lépjenek. Ekkor már legalább 230 pácienst vonhatnak be a vizsgálatokba a kutatók.

Eddig összesen 130 ember bevonásával hat MDMA-alapú, kettes stádiumban lévő kísérletet végzett a különféle pszichoaktív szerek gyógyászati használatáért küzdő Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) szakemberei.

Mivel az eddigi kísérleteik sikeresnek bizonyultak, az FDA most engedélyezte, hogy szintet lépjenek. Egyik kutatásukban összesen 19 PTSD-ben szenvedő embernek adtak MDMA-t, és már három dózis után a résztvevők 56 százaléka mondta azt, hogy tüneteik jelentősen enyhültek. A kezelés végére pedig a résztvevők kétharadánál már nem álltak fenn azok a tünetek, melyek alapján PTSD-ről lehet beszélni.

Ha ilyen ütemben mennek tovább az engedélyeztetések, az MDMA akár már 2021-től használható lenne pszichoterápiás célokra. Az elképzelésnek vannak persze kritikusai is, akik szerint viszont ez csak abba az irányba vinné el a dolgot, hogy megszaporodnának azok, akik ilyen kezelést vesznek igénybe, hogy rekreációs célokból (értsd: szórakozáshoz) jussanak droghoz.

A PTSD különösen súlyos probléma az Egyesült Államokban, mivel sok, az elmúlt évtizedek amerikai háborúit megjárt egykori katona szenved tőle. Körükben magas az alkoholizmus, a lelki leépülések és öngyilkosságok száma és a jelenleg elérhető legális gyógyszerek csak kicsit teljesítenek jobban, mint a placebók. (Verge, NewYork Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt