Orbán: Ki kell várnunk, mire Európa újra demokratikus lesz

politika
2016 december 02., 07:01
comments 276

Menetrendszerű péntek reggeli interjút ad a Kossuth Rádión Orbán Viktor miniszterelnök, hogy végigzongorázza aktuális slágereit bevándorlástól hatósági energiaárakig.

Az MTI összefoglalója alapján a kormányfőt nagyon feldobta az Alkotmánybíróság csütörtöki döntése, amit úgy értékelt, hogy a kormánynak alkotmánymódosítás nélküli is "joga és kötelesség kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett", ami szerinte egyet jelent azzal, hogy "mi mondjuk meg, kivel akarunk együtt élni."

Prime Minister Viktor Orbán in the studio of the Hungarian Public Radio on 2 December 2016
photo_camera Budapest, 2016. december 2...Orbán Viktor miniszterelnök 2016. december 2-án a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában...MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán arról beszélt, hogy Európa ma nem demokratikus, de türelem, lesz még az. Ezzel arra utalt, hogy az országok népek Brüsszel bürokrata vezetőivel ellentétben nem kérnek a bevándorlásból, és szavukat nem lehet már sokáig elnyomni.

"Ez csak idő kérdése, és ez történik, csak nekünk ki kell tartani, amíg helyreáll a demokrácia, mert ma Európában a demokrácia megbomlott, nincs demokratikus egyensúly, a nép mást gondol, mint amit a vezetői rá akarnak erőltetni" - mondta a beszélgetés egy pontján a kormányfő.

Az Egyesült Államokban nemrég lezajlott, a migráció ellen fellépő Donald Trump győzelmével végződött választásokkal példálózva azt mondta, hogy előbb-utóbb mindenhol rádöbbennek a vezetők: "vagy demokraták lesznek, vagy elbuknak." Dávid és Góliát példájával illusztrálta a bevándorlás ellen felszólaló visegrádi négyek és Brüsszel harcát, amit végül majd Dávid fog megnyerni.

A rezsicsökkentés ügyét is újra napirendre vette a miniszterelnök, és ezen a fronton is harcra számít az Európai Bizottsággal szemben. Orbán ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy mindent el fognak követni annak érdekében, hogy Brüsszel ne tudja kivezetni a hatósági energiaárakat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.