Orbán: Ki kell várnunk, mire Európa újra demokratikus lesz

2016 december 2., péntek 7:01

Menetrendszerű péntek reggeli interjút ad a Kossuth Rádión Orbán Viktor miniszterelnök, hogy végigzongorázza aktuális slágereit bevándorlástól hatósági energiaárakig.

Az MTI összefoglalója alapján a kormányfőt nagyon feldobta az Alkotmánybíróság csütörtöki döntése, amit úgy értékelt, hogy a kormánynak alkotmánymódosítás nélküli is "joga és kötelesség kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett", ami szerinte egyet jelent azzal, hogy "mi mondjuk meg, kivel akarunk együtt élni."

Budapest, 2016. december 2...Orbán Viktor miniszterelnök 2016. december 2-án a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában...MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán arról beszélt, hogy Európa ma nem demokratikus, de türelem, lesz még az. Ezzel arra utalt, hogy az országok népek Brüsszel bürokrata vezetőivel ellentétben nem kérnek a bevándorlásból, és szavukat nem lehet már sokáig elnyomni.

"Ez csak idő kérdése, és ez történik, csak nekünk ki kell tartani, amíg helyreáll a demokrácia, mert ma Európában a demokrácia megbomlott, nincs demokratikus egyensúly, a nép mást gondol, mint amit a vezetői rá akarnak erőltetni" - mondta a beszélgetés egy pontján a kormányfő.

Az Egyesült Államokban nemrég lezajlott, a migráció ellen fellépő Donald Trump győzelmével végződött választásokkal példálózva azt mondta, hogy előbb-utóbb mindenhol rádöbbennek a vezetők: "vagy demokraták lesznek, vagy elbuknak." Dávid és Góliát példájával illusztrálta a bevándorlás ellen felszólaló visegrádi négyek és Brüsszel harcát, amit végül majd Dávid fog megnyerni.

A rezsicsökkentés ügyét is újra napirendre vette a miniszterelnök, és ezen a fronton is harcra számít az Európai Bizottsággal szemben. Orbán ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy mindent el fognak követni annak érdekében, hogy Brüsszel ne tudja kivezetni a hatósági energiaárakat.