Úgy ismerik fel a csimpánzok egymást a másik fenekéről, ahogy mi a másik embert az arcáról

meghökkentő tudomány
2016 december 04., 18:34
comments 139

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a csimpánzok esetében a fenéknek különösen fontos szerepe van egymás felismerésében. Az viszont nagy rejtély volt, hogy pontosan hogyan is zajlik ez a folyamat.

Most viszont ennek is sikerült a végére járni. Holland kutatók frissen publikált tanulmányukban mentek utána a kérdésnek: az emberi és a csimpánzok testrészfelismerési képességeit vetették össze.

A Majom-sziget lakói (ZOOM DOSSO / AFP)
photo_camera A Majom-sziget lakói (ZOOM DOSSO / AFP)

Az embereknél az arcfelismerésnek óriási szerepe volt a túlélésben, nem véletlen, hogy külön agyterület felelős ezért a funkcióért. A másik ember arcának felismerése ráadásul nem egyszerűen úgy történik, mint általában egy észlelés: nem a részletekből rakjuk össze az egész képet, hanem egyben ragadjuk meg az arcokat.

Ezt könnyen le lehet mérni azzal a kísérlettel, amikor fejjel lefelé lógatott arcokat kell felismernie az agyunknak. Ugyan az összes testrész ugyanúgy ott van, mégis gondot okoz a megragadása. Ezt a jelenséget Thatcher hatásként is ismerni, mivel elsőnek a brit miniszterelnök arcképével demonstrálták nagyobb nyilvánosság előtt.

Itt az a lényeg, hogy mennyire nem szúrja ki agyunk, hogy a felső kettő, fejjel lefelé lévő portré közül csak az egyik van rendben. Csak amikor tükrözzük őket és 'normálisan' kerülnek elénk, akkor derül ki, hogy a jobboldali egy gonosz mutáns. (((Ami egyes vélemények szerint nem is állt messze Thatcher személyétől.)))

Na de visszatérve a csimpánzokra: mint írtuk is, azt már lehetett tudni, hogy náluk a fenéknek fontos szerepe van a felismerésben. Egyes feltételezések szerint azért, mert a nőstény csimpánzok feneke megnő az ovulációs időszakban, ami fajfenntartás szempontjából fontos jelzés a hím egyedek felé.

A kutatók most azt találták, hogy a csimpánzok ugyanúgy egyben látják egymás fenekét, ahogy mi is egyben látjuk egymás arcát. Ehhez emberekkel és majmokkal is végeztettek kísérleteket, melyek során testrészeket ábrázoló fotókat kellett párba rendezni. És a képek néha fejjel lefelé kerültek sorra. Ami kiderült, hogy míg az embereknél az arcok esetében jelentett ez problémát, addig a csimpánzoknak a fenekeknél.

A kutatók szerint az eredmény egy evolúciós váltásra utal: ahogy a társas/szexuális életben fontos jelzőfunkció két faj esetében az egyike szörtelen, szimmetrikus és vonzó testrészről átköltözött egy másik hasonlóra. (Verge, PLOS)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.