Már a hajukat árulják a venezuelai nők, hogy legyen mit enniük

külföld
2016 december 5., 22:02
comments 38

Már naponta kétszáz venezuelai nő kel át a San Antoniót a kolumbiai La Paradával összekötő hídon, hogy a határ túloldalán

eladja a haját.

Az olajban gazdag országban, amit teljes csődbe vitt az egykori elnök, Hugo Chávez osztogató politikája, a hiperinfláció és a hiánygazdaság végső kétségbeesésbe taszítja az embereket, akik immár akár erre, hajuk kopaszra borotválására is képesek némi aprópénzért. Celina Gonzales, a 45 éves utcai kereskedő például mindössze 20 amerikai dollár értékű kolumbiai pesót kapott félhosszú, barna hajáért, amit hajhosszabbításra hasznának majd.

De 20 dollár Venezuelában már nagy pénznek számít

annyi, mint a havi minimálbér és a mellé járó étkezési jegyek.

"Arthritises vagyok, gyógyszert kell vegyek. Ez nem sok pénz, de fájdalomcsillapitókra elég lesz" - mondta Gonzales, aki a családjának nem árulta el, hogy mire készül.

Arra, hogy az ország helyzete javuljon, kevés az esély. Legalábbis az ország vezetői az elhibázott gazdaságpolitika helyett az "üzletembereket" hibáztatják, akik szerintük "gazdasági háborút" vívnak, hogy szabotálják a kormány munkáját.

Venezuelában harmadik éve recesszió van, és elszabadult az infláció is, amit az árfolyamszabályozással sem sikerült megakadályozni, mert az csak a hivatalos és a feketepiaci árfolyamok elszakadásához vezetett. A gazdaság összeomlása miatt gyakorlatilag csak a feketepiacon lehet bármihez hozzájutni megfizethetetlen áron. A kormány által fenntartott boltokban, ahol mesterségesen alacsonyan tartják az árakat, gyakori az áruhiány.

Ez alapján már nem is meglepő, hogy a határmenti városokban virágzik a hajkereskedelem. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt