Portlandben bevezethetik az első egyenlőtlenség elleni adót

Hiába Donald Trump elnökké választása, Amerika egy részén Bernie Sanders uralkodik. Az ország legprogresszívebb-legbalosabb városában, Portlandben például minden áron tenni akarnak valamit a vagyoni egyenlőtlenségek ellen.

AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS

A városvezetők ezért egy olyan adót találtak ki, amilyet eddig a világon sehol sem mertek bevetni: azoknak a vállalatvezetőknek kellene megfizetnie, akiknek a bére meghaladja az alkalmazottak átlagbérének százszorosát.

2014-ben Kaliforniában már próbálkoztak egy hasonló húzással, de azt végül nem sikerült törvénybe iktatni. Most Portlandben abban bíznak, hogy az az időközben meghozott szabály, amely 2017-től a cégeket a bértáblájuk arányszámainak nyilvánosságra hozatalára kötelezi, segteni fogja a kezdeményezést.

A javaslatot beterjesztő Steve Novick városatya szerint a globális felmelegedés után az egyenlőtlenség a legkomolyabb kihívás, amellyel az amerikai társadalomnak szembe kell néznie. Ijesztőnek találja az átlagemberek és a leggazdagabbak közötti különbséget, ami szerinte gazdasági és politikai instabilitáshoz vezet, és egyszerűen csak egészségtelen.

A javaslat szerint ha egy cégvezető fizetése több mint százszor akkora, mint alkalmazottaié, 10 százalékkal több jövedelemadót kellene fizetnie. Ha 250-szeres a túllépés, akkor meg 25 százalékkal.

A törvényre emelkedéshez szükséges szavazatok az előrejelzések szerint most össze is fognak jönni. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.