Jártál már menekülőszobában? Nem? Na, akkor itt kezdd el!

hirdetés
2016 december 09., 08:17
comments 14
ad

Menekülőszoba, teccenek tudni: az ember bemegy, mögötte bezárul az ajtó és kezdődik a móka, a fejtörés vagy a rettegés, a szoba tematikájától függően. A lényeg, hogy az ember, vagy inkább a kis csapat feladványok megfejtésével, kódokat, kulcsokat megtalálva sorban megoldja az egymásra épülő rejtvénysort és a végén ismét megnyíljon előtte az ajtó a valóságba. Telefonon se rossz végigböködni egy ilyet (se szeri, se száma az "escape game"-eknek az Appmarketben vagy az App Store-ban), de 3D-ben, tapinthatóan, igazi surroundban érkező hangokkal, fényekkel azért mégis más.

A Pániq-Szoba Budapesten és Győrben eddig 11 menekülőszobát épített - mi most a legújabba, a Heinekennel közösen kitalált Heineken Pániq Pub-ba kaptunk meghívást egy próbamenetre. (Nyilván ez esetben a próbamenet az utolsó is: lehet, hogy másodjára a szintidő már jobb, de az élmény valahogy nem az igazi.)

photo_camera A Dürer kert melletti lerobbant szoci irodaházban az alaphangulat KGST-vel kevert kísértet-retró, maga a szoba viszont igényes és profi

Neten vagy SMS-ben kell előre időpontot foglalni, 2-6 fős kis csapatokkal érdemes felvonulni. Öt perccel a foglalt időpont előtt megérkezik az operátor, kitárja az egyszerre nyomasztóan és lelkesítően magyar egykori irodaépület, a Zichy Géza u. 14. kapuját (a Városliget mellett közvetlenül, az Ajtósi Dürer soron), felkíséri a vendégeket az emeletre, majd rövid instruálás után rájuk csapja a kilincs nélküli ajtót. Mehet a menet!

Azért ilyenkor sincs teljesen magára hagyva a csapat. Egy kisrádión bármikor kiszólhatunk a kezelőnek, aki végig kamerán figyeli, mit művel a brigád, és közbelép, ha segítség kell. Vagy ha túl elszántan rángatnak valamit a rejtvényfejtők, ami nem is a feladvány része, hanem mondjuk egy csillár vagy egy fűtéscső. Sőt, még telefont is lehet bevinni. Még sőtebb: találtunk egy extra mobilt is a szobában. Szerencsére elsőre levettük, hogy egy feladványhoz kell majd, mert rém intelligensek vagyunk, de korábban már előfordult, hogy a csapat megpróbálta visszaadni az operátornak a telefont, azzal, hogy nyilván egy korábbi csapat hagyta ott.

Amit használni kell egy feladványhoz, az könnyen mozgatható, amit nem, az le van ragasztva, csavarozva, szóval ami nem jön szép szóra, azt nem érdemes feszegetni
photo_camera Amit használni kell egy feladványhoz, az könnyen mozgatható, amit nem, az le van ragasztva, csavarozva, szóval ami nem jön szép szóra, azt nem érdemes feszegetni
A Heineken Pániq Pub igazából két szoba, egy pszeudo-bár és az öreg Gerard Adriaan Heineken elképzelt dolgozószobája. Igen, az ott egy Erika írógép és igen, le kellett kopogni rajta egy kódot
photo_camera A Heineken Pániq Pub igazából két szoba, egy pszeudo-bár és az öreg Gerard Adriaan Heineken elképzelt dolgozószobája. Igen, az ott egy Erika írógép és igen, le kellett kopogni rajta egy kódot

Kétfős deszantunk valamivel az egyórás időkereten belül megtalálta, amit meg kellett és bepötyögte, amit be kellett. Ennél többet nyilván nem árulunk el a részletekről, mert akkor oda a meglepi;mindenesetre cseppet sem volt könnyű az összes akadály leküzdése. Egyszer negyedórás töketlenkedés után nagyon jól jött az operátor enyhe rávezetése, amikor már szinte a falat bontottuk nagy tanácstalanságunkban.

És akkor mi még visszafogottak voltunk, hiszen volt már csapat, amely - igaz, másik szoba kapcsán - jóval nagyobb elánnal keresett egy rejtekajtót:

Nem, ott a folyosó falában nem volt titkos üreg. De most már van, hála egy lelkes rejtvényfejtő brigádnak
photo_camera Nem, ott a folyosó falában nem volt titkos üreg. De most már van, hála egy lelkes rejtvényfejtő brigádnak
A jutalom: oklevél a dicsőség emlékére, stílszerűen egy-egy Heinekent érő kupon a Dürer kertbe az ijedségre
photo_camera A jutalom: oklevél a dicsőség emlékére, stílszerűen egy-egy Heinekent érő kupon a Dürer kertbe az ijedségre

A Heineken-szoba kifejezetten modern a maga nemében. A hagyományos menekülőszoba-iskola számkódos biciklizárai és eldugott lakatkulcsai helyett jóval finomabb a rendszer, elektronikus trükkök, elmés mágneses nyitókombinációk szórakoztatják a kincskeresőt. Még egy időutazásban is részt vehetünk: a XXI. századi bárból hirtelen átkerülhetünk egy múlt századi dolgozószobába. A váratlanul felpattanó rekeszek, ajtók tovább fokozzák a feszültséget, nem mindennapi, hogy ugyanaz az egy óra egyszerre legyen hosszú és szellemileg kimerítő - ugyanakkor izgalmas és rövid is.

Csúcsidőn kívül (hétfő-csütörtök, este 5 előtt) 2490, csúcsidőben 2990 forint fejenként a jegy egy-egy szobába, csapatépítéseket, céges bulikat nyilván egyedi kalkulációval rendez az üzemeltető. Menjetek, jó buli, megéri; a Heineken-szoba pedig még félősebbeknek is bőven belefér. Hiszen itt úgy lehet izgulni, hogy közben nem kell rémüldözni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.