Immár hivatalos: egy Oroszországgal bizniszelő olajipari cégvezető lesz Trump külügyminisztere

külföld
2016 december 13., 11:41
comments 168

Donald Trump hivatalosan is bejelentette, hogy az ExxonMobil vezérigazgatóját, Rex Tillersont jelöli külügyminiszternek.

Ami felvet pár kérdést, külön tekintettel arra, hogy Tillerson az elmúlt években folyamatosan azért lobbizott, hogy oldják fel az Oroszországgal szemben a Krím megszállása és a kelet-ukrajnai agressziója miatt elrendelt szankciókat. Azért, mert azok rosszul érintették cégét, az ExxonMobilt, ami Oroszországban is olajt termelne, ha engednék a szankciók.

Tillerson oroszországi kapcsolataira jellemző, hogy 2013-ban megkapta Vlagyimir Putyintól az "Oroszország barátja" érdemrendet is.

Épp ezért Tillerson kinevezésének kongresszusi jóváhagyása nem ígérkezik zökkenőmentesnek. Jelőlésével szemben ugyanis már vezető republikánusok is aggályaikat fejezték ki, elsősorban az Oroszországhoz és Putyinhoz fűződő, aggasztóan baráti kapcsolatai, másrészt teljes tapasztalatlansága miatt. Tillerson ugyan cégvezetőként számos külföldi vezetővel tárgyalt már életében, de semmilyen kormányzati vagy diplomáciai tapasztalata sincs, egész életében az ExxonMobilnál dolgozott.

Tillerson maga örömmel vette a jelölést. "Megtisztelő a jelölés, osztom látomását az Egyesült Államok hitelességének visszaszerzéséről és nemzetbiztonsági érdekeink fejlesztéséről" - írta közleményében, amiben a szövetségi viszonyok erősítését és a közös érdekek megvalósítását is igérte. (Via Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.