A magyarok azt hiszik, hogy Magyarországon 600 ezer muszlim él

Tbg
külföld
2016 december 14., 16:42
comments 212

Az Ipsos készített egy nemzetközi kutatást, amelyben a legérzékenyebb közéleti kérdések kapcsán mérték fel azt, mit gondolnak egy adott helyzetről az emberek, és ehhez képest, mi a valóság.

Az egyik ilyen kérdéskör a muszlim populáció szubjektív és objektív nagyságát mérte fel a világ számos országában, tehát azt, hogy mit gondolnak az emberek, mennyi muszlim él az országban, és ehhez képest mit mutatnak a számok.

Érzet és valóság - muszlim populációk a világ országaiban (Forrás: Ipsos)
photo_camera Érzet és valóság - muszlim populációk a világ országaiban (Forrás: Ipsos)

Eszerint Magyarországon – bár a muszlim lakosság aránya elenyésző, 0,1% alatti azaz kevesebb, mint tízezer emberről beszélünk (adat forrása: Pew Research Center) – a magyarok azt hiszik, hogy 6 százalékos a muszlim kisebbség aránya.

Ezzel nem ugrunk ki a mezőnyből, arányaiban egyébként hasonlóan látják Japánban, Lengyelországban, Vietnámban, Kolumbiában. 6-7 százalékra tippelik a muszlimok arányát, miközben elenyésző a számuk.

Franciaországban is nagyot tévednek, de arányaiban mégsem ekkorát, a 7,5%-os populációhoz képest a franciák 24 százalékponttal tévednek felfelé (31%).

Malajziában viszont, amely muszlim többségű ország, elég jól megtippelik a számukat.

Érzet és valóság - Mennyire boldogok a többiek? (Forrás: Ipsos)
photo_camera Érzet és valóság - Mennyire boldogok a többiek? (Forrás: Ipsos)

Az Ipsos nemcsak a muszlim lakosság nagyságának érzetét mérte hasonló módszerrel, hanem azt is, mennyire gondolják boldognak a másik embert az egyes társadalmakban, mekkora a homoszexualitás elutasítottsága, stb.

Érzet és valóság - A homoszexuálisok elfogadottságáról mit gondolnak a többiek? (Forrás: Ipsos)
photo_camera Érzet és valóság - A homoszexuálisok elfogadottságáról mit gondolnak a többiek? (Forrás: Ipsos)

Ezen felmérések szerint például sokkal inkább hisszük azt, hogy mások boldogtalanok, mint a valóságban, de a homofóbiát is inkább belelátjuk embertársainkba, mint ami a valós kép. (Hvg/Ipsos)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.