Annyi szeméten kell átrágniuk magukat, hogy teljesen kikészülnek a Facebook moderátorai

INTERNET
2016 december 15., 21:16
comments 209

Annak ellenére, hogy a szerződésük szigorúan tiltja, hogy a munkájukról bárkinek is beszéljenek, a Süddeutsche Zeitungnak sikerült interjút készítenie néhány olyan emberrel, akik a Facebook tartalmait szűrik egy berlini irodában.

A lap szerint az Arvato nevű cégnél 600 ember dolgozik azon, hogy a 28 millió német felhasználó tartalmait ellenőrizzék, tavaly ősz óta ugyanis a Facebooknak törölnie kell minden olyan tartalmat, ami a német igazságügyi minisztérium irányelvei szerint már nem fér bele. A moderálási szabályok, a munkatársak előképzettsége vagy munkafeltételei azonban a minisztérium nyomására nem nyilvánosak.

A megkérdezett moderátorok főleg a túlterheltségre, a stresszre és az átláthatatlan szabályokra panaszkodtak, nem világos nekik, mikor melyik tartalmat kell törölniük vagy éppen meghagyniuk. Sokuknak pszichológiai problémákat okozott, hogy folyamatosan kínzásokról, gyilkosságokról készült felvételeket vagy gyerekpornót kellett nézniük.

Olyan dolgokat láttam, amitől komoly kétségeim támadtak az emberi jósággal kapcsolatban. Kínzásokat és állatpornót”- mesélt a munkájáról az egyikük. Egy másikuk pedig arról számolt be, hogy mióta látta a Facebookra posztolt pedofil videókat, akár apácának is elmehetne, mert gondolni sem tud a szexre. Emiatt már legalább egy éve nem feküdt le a barátjával.

A moderátorok elismerik, hogy valakinek ezt a munkát is el kell végeznie, de szerintük a moderátorokat előbb fel kellene készíteni, mi vár rájuk. Egy másikuk arra panaszkodott, hogy a szabályok teljesen értelmetlenek. Például mikor a csoportvezetőjének mutatott egy véres képet, amit szerinte nem lenne szabad másoknak is látnia, a főnök azt mondta, ez csak az ő véleménye, és inkább próbáljon meg úgy gondolkodni, ahogy a Facebook szeretné.

A berlini központban dolgozó 600 ember csoporttora osztották a nyelvtudásuk alapján. A legtöbb alkalmazott még németül sem beszél, de vannak török, arab, olasz és francia csoportok is. A lap szerint ezért a munkáért épphogy megkapják a minimálbért. Beszámoltak arról is, hogy az arab csoportban olyan menekültek is dolgoznak, akik épp azért jöttek Szíriából Németországba, hogy biztonágban legyenek, erre most az Iszlám Állam lefejezős videóit kell törölgetniük. Az alsóbb beosztásban dolgozóknak legalább napi kétezer bejegyzést kell moderálniuk.

A Süddeutsche Zeitung megkérdezte a moderátorokat foglalkoztató céget is, de az Arvato csak annyit reagált, hogy ezekre csak a megbízójuk, a Facebook válaszolhat. Mikor hozzájuk fordultak, érdemi válaszokat a Facebook németországi képviseletétől sem kaptak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.