Bármiből lehet forralt bort készíteni, ami nem illegális

Írásbeli kérdésig jutott az a téma, amit a 444 dobott fel nemrég egy posztban: egy olvasónk lefotózta, hogy a Belvárost élhetetlenné tevő Bódévárosban a méregdrágán árult, minőséginek hazudott ital valójában Mulatós márkájú, kétliteres műanyag palackban 800 forintnál olcsóbban árult ócska borból készül.

A témában a jobbikos Magyar Zoltán intézett írásbeli kérdést a földművelésügyi miniszterhez „Az ígéret minőségi borról szól, de végül a poharunkba kerülő forralt bor már a legsilányabb minőség?” címmel.

Magyar kérdése abszolúte jogos, csak éppen rossz helyre címezte. Az ehhez hasonló, egy város egész arculatát meghatározó vásárokban ugyanis nem a törvényhozók, hanem a szervezők szoktak a törvényinél szigorúbb minőségi feltételeket szabni, hogy a kínosan gagyi áruk és lehúzós ételek-italok ne kelthessék a település rossz hírét. (A belvárosi vásárok szervezését a Főváros két cégének adta át. A Vörösmarty téren a Budapest Főváros Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft., míg a Városháza előtti területen a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. az úr az adventi időszakban.)

Fazekas már válaszolt is a kérdésre, lényegében annyit állítva, hogy amíg valamit legálisan forgalmazhatnak borként Magyarországon, addig azt bele is tehetik a forralt borba, mert az

„olyan, a vendéglátásban készült termék, amelyre vonatkozóan nincs szabályozás a felhasznált bor minőségére vonatkozóan.”

Miután elborzadtunk arra vonatkozóan, hogy mit képes művelni egy politikus az anyanyelvére vonatkozóan, már meg is nyugodhatunk, mivel Fazekas arról biztosítja Magyart, hogy a borászati hatóság hat árusnál tartott célzott ellenőrzést a Vörösmarty téren, és nem talált szabálytalanságot.