Zajlik tovább a nukleráis fegyverkezési verseny Pakisztán és India között

külföld
2017 január 09., 18:40
comments 44

Pakisztán kifejlesztette és sikeresen kipróbálta első, tengeralattjáróról indítható cirkálórakétáját - jelentették be hétfőn hivatalosan a fővárosban, Iszlámábádban.

A Bábur-3 típusú rakéta 450 kilométer hatótávolságú, és képes célba juttatni nukleáris robbanótöltetet. A fegyver révén Pakisztán megszerezheti a képességet a válaszcsapásra, ha atomtámadás éri. A Bábur-3-at egy meg nem nevezett helyszínről, egy víz alatti platformról indították útjára az Indiai-óceánon, és sikeresen célba ért.

A lépés valószínűleg tovább fogja élezni a kapcsolatot a szomszédos, szintén atomfegyverekkel rendelkező Indiával. Évek óta szóltak arról hírek, hogy a pakisztáni hadsereg ilyen rakétát fejleszt, elsősorban azért, hogy ha India megsemmisítené a szárazföldi fegyverarzenáljukat, akkor is vissza tudjanak csapni.

Az utóbbi időszakban különösen feszült a két ország közötti viszony, pár órával a pakisztáni hadsereg bejelentése előtt közölte épp India, hogy három ember életét vesztette a vitatott hovatartozású Kasmír tartományban, amikor fegyveresek támadtak egy katonai táborra.

Szeptemberben 19 indiai katonát gyilkoltak meg fegyveresek, azóta rendszeresek a hasonló rajtaütések mindkét oldalon.

A közép-ázsiai származású Bábur az első mogul császár volt, aki 1526-ban Pánipatnál legyőzte a delhi szultánt, és a következő években elfoglalta India északi részét. (Financial Times/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.