Jönnek a terrorellenes intézkedések Németországban

külföld
2017 január 11., 08:24
comments 152
Fotó: dpa / Bernd Thissen
photo_camera Fotó: dpa / Bernd Thissen

Németországban szigorítják az elutasított menedékkérőkre vonatkozó szabályokat, és megerősítik a "politikai szélsőségesek" megfigyelését a decemberi berlini terrortámadás után.

Thomas de Maizière belügyminiszter és Heiko Maas igazságügyi miniszter bejelentették:

  • elektronikus nyomkövetővel figyelhetik meg azokat, akiket radikális szervezetek pártolásával gyanúsítanak
  • szigorítják a szabályokat azok számára, akik hamis személyi adatokat közölnek a menedékkérelem beadásakor
  • és hosszabb időre lehetővé válik az elutasított menedékkérők fogva tartása.

Az újításokat még idén bevezethetik.

Heiko Maas azt mondta, a kormány mindent megtesz, hogy elkerüljék a berlini támadás megismétlődését.

"Ezekben a nehéz időkben meg akarjuk erősíteni a németek biztonságát azzal, hogy értelmes döntéseket hozunk."

Arra a felvetésre, hogy olyan emberekre is szigorúbb szabályok vonatkoznak majd ezután, akiket nem vádoltak meg semmivel, azt mondta, "nem korlátozzák feleslegesen az állampolgári jogokat".

A két miniszter arról is beszélt, hogy kibővítik a programokat, amelyek célja a radikalizálódás megelőzése.

A nyomkövetőt olyanokra szerelnék, akik “gefährder”-nek minősülnek: potenciális bűnelkövetőknek, akik jelenthetnek biztonsági kockázatot annak ellenére is, hogy nem vádolták meg őket semmivel. Most 548 ilyen ember lehet Németországban, köztük 62-en elutasított menedékkérők.

A belügyminiszter mindezen felül Németország teljes biztonsági rendszerének felülvizsgálatát is javasolja. Thomas de Maizière szerint a 16 regionális hírszerző ügynökség helyett jöhetne egy, központi, nemzeti szintű hírszerzés, ami a szövetségi nyomozó irodát erősítené meg.

Tartományi politikusoknak ezt élesen kritizálják: szerintük egy ilyen lépés aláásná Németország decentralizált biztonsági struktúráját. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.