A mókustámadások jelentik az egyik legnagyobb fenyegetést az emberek áramellátására

ÁLLAT
2017 január 17., 19:44
comments 94

Egy biztonságpolitikai szakértő szerint nem csak az ellenséges államok vagy terrorszervezetek jelenteken veszélyt egy-egy ország kritikus infrastruktúrájára, hanem komolyan számolni kell a mókustámadásokkal is. Cris Thomas 2013-ig visszamenőleg vizsgálta meg, hányszor tudtak kikapcsolni az állatok teljes elektromos rendszereket. Riasztó eredményre jutott.Fotó: AFP/Tolga Akmen / Anadolu AgencyAz elmúlt három évben a mókusok, madarak, patkányok és kígyók több mint 1700 alkalommal idéztek elő áramszünetet, amely közel 5 millió embert érintett. Thomas ezzel arra akart rámutatni, hogy ha a biztonságról beszélünk, nem csak a cyber-támadások ellen kell bebiztosítanunk magunkat, hanem az állatokkal is számolnunk kell.

Ezek közül messze a mókusok vitték véghez a legnagyobb pusztítást, összesen 879 sikeres támadásuk volt.

A madarak 434 alkalommal okoztak áramszünetet, a kígyók pedig 83-szor, a mosómedvék 72 rendszert tudtak lekapcsolni, a patkányok 36-szor jártak sikerrel, a nyestek 22-szer, de még az ebből a szempontból ártalmatlannak tűnő békáknak is sikerült háromszor gondot okozniuk.

Fotó: AFP/Sam Greenwood/Getty Images/AFP
photo_camera Fotó: AFP/Sam Greenwood/Getty Images/AFP
Az állatok legkönnyebben a vezetékeket tudják elrágni, de 2013-ban előfordult olyan is, hogy egy medúza okozott zavart egy svéd atomerőműben. Thomas számításai szerint az állatok által okozott zavarok miatt összesen nyolc ember halt meg, közülük hatot olyan áramvezeték csapott agyon, amelyet mókusok rágtak meg.

Ugyanakkor a szakértő az erről szóló előadásának végén megjegyezte, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, ezek csak megközelítő adatok, mivel a lista összeállításához kizárólag angol nyelvű forrásokból dolgozott. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.