Közkegyelemmel javítanának a túlzsúfolt román börtönrendszer helyzetén

külföld
2017 január 18., 13:29
comments 30

Közkegyelmet hirdetnének Romániában az 5 évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, hogy így enyhítsék a börtönök túlzsúfoltságát – derült ki abból a tervezetből, amit ma hozott nyilvánosságra a bukaresti igazságügyi minisztérium. A legfelső bírói tanácsnak véleményezésre megküldött jogszabály tervezetéből kiderült, hogy azt a szaktárca sürgősségi kormányrendelettel akarja elfogadtatni.

Az intézkedés nem terjedne ki azokra, akiket a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó törvény alapján ítéltek el. Nem részesülnének közkegyelemben az erőszakos, a nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekményekért, emberkereskedelemért elmarasztalt, illetve a visszaeső elítéltek sem.

A tervezet szerint elengednék a büntetés felét a 60 évnél idősebb, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, kiskorút eltartó vagy várandós elítélteknél. Bár az intézkedést a börtönök túlzsúfoltságával indokolták, a tervezet szerint a közkegyelem hatálya a felfüggesztett büntetésekre is kiterjedne.

Külföldön is több ezer román van börtönben

Romániát sok esetben elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága a túlzsúfolt börtönökben uralkodó embertelen körülmények miatt.

Florin Iordache igazságügyi miniszter szerint Románia 40 büntetés-végrehajtó intézményében 19 000 férőhely van, de ezekben több mint 27 ezer elítéltet tartanak fogva.

Külföldön további 11 ezer román állampolgár van börtönben, akiknek joguk van arra, és bármikor kérhetik, hogy Romániában töltsék le a kiszabott büntetésüket.

A tárca számításai szerint 2300-2500 elítélt kerülne szabadlábra a közkegyelemmel.

Hivatali visszaélés 200 ezer lej fölött

Az igazságügyi minisztérium egy másik, szintén ma nyilvánosságra hozott tervezete a büntető törvénykönyvet és a bűnügyi perrendtartást módosítaná, az indoklás szerint azért, hogy összhangba hozza azok rendelkezéseit az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.

A tervezet például törvénybe iktatná a taláros testületnek a hivatali visszaélés fogalmát pontosító jogértelmező határozatát, miszerint az a hivatalos személy marasztalható el ezért a bűncselekményért, aki hivatali kötelességét törvénysértő módon (nem pedig „helytelenül”), vagy egyáltalán nem teljesítve jogtalan hátrányt okoz valamely jogi vagy magánszemélynek.

De a tervezet szerint csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó visszaélés minősülne bűncselekménynek, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkentené.

A tervezet egy másik rendelkezése a – gyanúsítottak és ügyészség közti – vádalkuk gyakorlatát korlátozná, mivel hatályba lépése esetén nem lehet majd olyan feljelentés alapján bűnvádi eljárást indítani, ami fél évnél régebbi bűncselekményekre vonatkozik.

A jobboldalnak nem tetszik a tervezet

Klaus Iohannis jobboldali román államfő ma váratlanul megjelent a bukaresti szociálliberális kormány ülésén, elmondása szerint azért, hogy a kabinet ne fogadja el társadalmi vita nélkül a közkegyelemről rendelkező, és a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet. A román jobboldal szerint a szociálliberális kormánytöbbség a büntetőjog módosításával készül mentőövet dobni korrupcióval gyanúsított, bűnvádi eljárás alatt lévő politikusainak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.