Fenyőtűből műanyag-adalékot állítottak elő, na, kik?

műanyag
2017 január 19., 12:09

A Bath University kutatói (tehát brit tudósok) a fenyőlevél jellegzetes illatát is adó anyagot, az úgynevezett pinént használták fel bizonyos biológiailag lebomló bio-plasztikok még bióbbá tételére. Az élelmiszer-csomagolásra, zacskók készítésére használt műanyagok lágyítására ugyanis a vegyipar olyan terpéneket alkalmaz, amelyek nem megújuló forrásból, hanem a kőolaj-feldolgozó iparból származnak. Ennél sokkal praktikusabb és fenntarthatóbb, ha a faiparban, papíriparban eddig haszontalan mellékterméknek számító fenyőtűt sikerülne hasznosítani.

Ki ne ismerné a pinén kellemes illatát
photo_camera Ki ne ismerné a pinén kellemes illatát

A kutatás még messze van az ipari alkalmazástól, eddig csak néhány gramm bio-adalékot sikerült az egyetemi laborban előállítani, de a folyamat felskálázása, a nagy léptékű gyártás technológiájának kifejlesztése a tudósok szerint megoldható feladat.

Ez az eredmény egy átfogó kutatómunka része. Az egyetemen működő CSCT (Centre for Sustainable Chemical Technologies) egyéb petrolkémiai vegyipari alapanyagok bioanyagokkal való helyettesítésén is dolgozik, sikerrel kecsegtető kísérletek folynak a citrusfélékből származó limonén ipari hasznosításának előkészítésére is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.