Barcelonában törvénnyel szorítják vissza a turizmust

külföld
2017 január 27., 14:49
comments 46

Európa egyik legnépszerűbb turistacélpontjának vezetése így próbálja meg visszaszerezni a kontrollt a város fölött a helyiek javára. A katalán fővárosba évente 17 millió turista érkezik, ami ugyan nagyon jót tesz a gazdaságnak, de a helyieknek sok panasza is van: kezdve a fiatalabb turistacsoportok elviselhetetlen viselkedésétől az olyan komolyabb problémákig, mint hogy az Airbnb és hasonló szolgáltatások miatt borzasztóan megugrottak az albérletárak a városban. 

A városi tanács pénteken fogadott el egy törvényt, aminek értelmében a jövőben nem lehet a városközpontban új hoteleket nyitni vagy új apartmanokat bérbe adni. És ha egy hotel vagy apartman bezár, akkor sem jöhet új a helyére. 

(AFP PHOTO / QUIQUE GARCIA)
photo_camera (AFP PHOTO / QUIQUE GARCIA)

A városi közgyűlés városfejlesztésért felelős tagja, Janet Sanz elmondta, hogy nagyon örülnek ugyan, hogy ennyire sok ember akarja meglátogatni a városukat, de most már az általuk is imádott város maga forog veszélyben emiatt. 

Barcelona jelenleg Európa ötödik legnépszerűbb turistacélpontja, London, Párizs, Berlin és Róma előzi meg, viszont a katalán városban az igazi látnivalók egy viszonylag szűkebb területre koncentrálódnak, ezért sokkal sűrűbbnek tűnik ez a turistatömeg, mint a nagyobb városokban. 

A város 2015-ben megválasztott balos polgármestere, Ada Colau már bevezetett egy új hotelek nyitására vonatkozó moratoriumot megválasztása után, de a mostani törvény még komolyabb fellépés a szállóiparral szemben. Az iparági szereplők nincsenek is elragadtatva, szerintük a turistaipar démonizálása zajlik, és ezektől a lépésektől egyetlen probléma sem fog megoldódni. 

A szállószövetség szerint a fő gond amúgy is az Airbnb-vel van, a hotelek betiltása pedig ezen nem fog segíteni semmit. 

Mostantól új hotelt vagy kiadható apartmant csak Barcelona külvárosában lehet nyitni. A városvezetés azt várja ettől, hogy egyenlőbben fognak eloszlani a szálláshelyek a városrészek között. Jelenleg a szálláshelyek fele a város mindössze 17 százaléknyi területére koncentrálódik. 

Sanz szerint a túlzott belvárosi turizmus miatt egyes városrészek éppen a lényegüket veszítették el, hiszen már nem laknak ott helyiek, nem tudták többé megfizetni a lakásokat. Így lakásaikból mind kiadó apartmanok lettek turistáknak. 

A városvezetés egyben harcot hirdet a nem bejelentett apartmanok ellen is, az eddigi 12 fő helyett 2018-tól 110 fő vizsgálódhat majd ilyenek után Barcelonában. Amióta Colau a polgármester, a hatóságok már közel ezer nem bejelentett apartmant zárattak be. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.