Merkel telefonon ismertette Trumppal, hogy mik is azok a Genfi egyezmények

2017 január 29., vasárnap 17:28
347

"A terrorizmus elleni harc nem indok arra, hogy az Egyesült Államok minden menekültet és a muszlim országok lakóit kívül tartsa határain." 

Angela Merkel mondta ezt Donald Trumpnak szombati 45 perces telefonbeszélgetésünk során. A kancellár azok után találta sürgetőnek felemelni a kagylót, hogy az amerikai elnök pénteken szigorú rendeletet írt alá arról, hogy az elkövetkező 120 napban kik léphetnek be az országba, és kik nem. 

Angela Merkel. Fotó: AFP / John MACDOUGALL Fotó: JOHN MACDOUGALL

Steffen Seibert, a kancellár szóvivője elmondása szerint Merkel emlékeztette Trumpot arra, hogy mik is azok a Genfi egyezmények, és hogy a nemzetközi szerződések alapján a nemzetközi közösségnek kötelessége gondoskodni a humanitárius katasztrófák elől menekülő emberekről. 

A szóvivő szerint a kancellária jelenleg is vizsgálja a rendelet tartalmát, és amennyiben a német kettős állampolgárok annak hatálya alá esnek, gondoskodnak honfitársaikról. 

Merkel és Trump idáig óvatosan és diplomatikusan beszéltek egymás politikájáról, és egyéb frontokon tartják is magukat a korábbiakhoz: együttműködést helyeztek kiltásába mind a NATO szövetségi rendszer erősítése, mind az iszlamista milíciák elleni küzdelemmel összefüggésben. 

A beutazók körét korlátozó rendelet érthetően jelentős hullámokat vert a német belpolitikában is: támadta a döntést szociáldemokrata frakciót vezető Thomas Oppermann, és több muszlim országból származó képviselő, így Omid Nouripour, iráni-német kettős állampolgársággal rendelkező zöldpárti politikus is. Nouripour szerint az intézkedés 100 ezer német állampolgárt is érinthet, és árulkodó, hogy Trump nem vette fel a listára (más országok mellett) azt a Szaúd-Arábiát, amelyhez szoros üzleti szálak kötik. 

Niema Movassat, a Baloldal képviselője szintén iráni-német kettős állampolgár, azt nyilatkozta a Tageszeitungnak, hogy valószínűleg nem fogják beengedni az Egyesült Államokba, és így nem fogja tudni ellátni feladatait az ENSZ-ben. 

Legmesszebb Dieter Janecek, a Zöldek szóvivője ment, aki szerint nyugodtan ki lehetne tiltani Németországból Trumpot és főtanácsadóját, Steve Bannont, amíg vissza nem vonják a rendeletet. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt