Kiskereskedelmi forgalomban kapható drónokból gyárt gyilkos gépeket az ISIS

külföld
2017 február 05., 04:31
comments 127

Rendkívül érdekes dokumentumokra bukkant egy műhelyben a moszuli egyetem közelében Vera Mironova, a Harvard Kennedy School of Government Belfer Központjának a várost ostromló iraki csapatokkal együtt dolgozó kutatója. A birtokába került 30 oldalnyi dokumentum egyrészt elég részletes képet adott az ISIS drónprogramjáról, másrészt rávilágított, hogy

mennyire bürokratikus is a terrorszervezet működése.

A dokumentumokban részletes táblázatokba rendezve sorolták fel az ellenségeikre mért dróncsapásokat, külön sorokba rendezve a küldetés típusát:

  • felderítés;
  • bombázás;
  • gyakorlat.

a támadás helyszínét, a drón felszereltségét, a művelet sikerességét. Emellett a drónoperátorok külön checklistekkel ellenőrizhették felszállás előtt a gépek állapotát, de még a náluk lévő szerszámosláda megfelelő tartalmát is, a lista végén pedig még jegyzeteket is írhattak a kudarcba fulladt akciókról.

Az arab és angol nyelven vezetett dokumentáció betekintést nyújt az ISIS drónkapacitásának fejlődésébe, valamint abba, hogy az alapvetően sima kiskereskedelmi forgalomban beszerezhető eszközöket hogyan fejlesztették tovább.

A lista alapján egyértelműnek tűnik, hogy az ISIS elkezdte standardizálni dróngyártását, és az is, hogy működő ellátóláncuk van, folyamatos a pótalkatrészek beszerzése. Így látszik, hogy milyen extra rotorokat, kamerákat, jeladókat, kódolt videóátviteli eszközöket szerelnek a drónokra. Az is kiderül belőle, hogy a felderítő drónok mellett bomba ledobására alkalmas drónjaik is vannak, illetve olyan kamikazedrónok, amiket robbanóanyaggal megpakolva a célpontnak vezetnek.

A veszély valós, a New York Times cikke szerint az elmúlt két hónapban több mint nyolcvan esetben támadták drónokkal a Moszult ostromló iraki csapatokat. Bombákat elsősorban quadrocopterekről dobtak, ezek az iraki források szerint legalább egy tucatnyi katonával végeztek.

Mironova szerint a felfedezése az iraki hadsereget nem érdekelte. Az amerikaiakat annál inkább. A dokumentumokat elküldte a West Point-i katonai akadémia terrorizmusellenes központjának, amely korábban több tanulmányát is megjelentette. A központ kutatói hitelesítették a dokumentumokat, amelyek szerintük még 2015-ben készülhettek. Az információkat pedig hasznosítani is tudják: a Pentagon már a korábbi, improvizált bombás támadások miatt megalapította az Egyesített Improvizált Veszélyforrásokat Elhárító Szervezetet, amely többek között azt is tanulmányozza, hogy hogyan lehet védekezni ezek ellen a barkácsdrónok ellen. Tavaly nyáron a Pentagon húszmillió dollár plusz forrást kért a szervezetnek az amerikai törvényhozástól. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.