Milliárdos kár érheti az államot, mert a fideszes politikusok nem akarták, hogy vagyonosodásuk után lehessen vizsgálódni

bűnügy
2017 február 06., 08:02
comments 135

A Magyar Nemzet ír arról, hogy a NAV gyakorlatilag teljesen leállt a vagyonosodási vizsgálatokkal az elmúlt egy évben. A lap szerint elsősorban azért, mert a kormánypárti politikusok megunhatták, hogy az ellenzéki pártok rendszeresen ehhez az eljáráshoz nyúltak volna, ezért egy tavaly januári módosító indítvánnyal ellehetetlenítették az egész intézményt. 

A módosítás értelmében már csak akkor lehet valakivel szemben vagyonosodási eljárást indítani, ha az illető feljelenti önmagát (!), vagy ha már vele szemben folyik rendőrségi nyomozás vagyon elleni bűncselekmény gyanújával. A lapnak nyilatkozó adószakértő arról beszélt, hogy míg korábbi években több hasonló ügye volt, tavaly már egyetlen vagyonosodási vizsgálatban sem vett részt. 

A lap szerette volna megtudni, hány ilyen vizsgálat indult tavaly, de sem a NAV, sem a minisztériumok nem reagáltak még a megkeresésekre. 

A vagyonosodási vizsgálatok ellehetetlenítésével azonban nem csak a kellemetlen cikkektől menekültek meg a kormánypárti politikusok, de alighanem komoly bevételhiányt is okoztak a költségvetésnek. Az mno.hu cikke szerint 2015 novemberéig 1100 ilyen eljárást indított az adóhivatal, ezek közül 900 esetben bizonyult indokoltnak a eljárás, és összesen 19,5 milliárd forintos bevételt jelentett ez a költségvetésnek. 

Amúgy a lapnak nyilatkozó adószakértő elmondta azt is, hogy hivatalosan nincs is olyan, hogy "vagyonosodási vizsgálat", amit így neveznek, az általában a személyijövedelemadó-bevallások utólagos vizsgálatát jelenti. És ha valakivel szemben felmerül a kétes vagyonszerzés gyanúja, sokkal egyszerűbb megindítani egy ilyen ellenőrzést, semmint megvárni, hogy rendőrségi nyomozás induljon, és csak utána ellenőrizni a vagyoni helyzetet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt