Több ezer olyan orosznak adott vízumot a moszkvai magyar konzulátus, akikről azt sem tudták, kicsodák

bűnügy
2017 február 08., 09:02
comments 249

A külügyminisztérium belső vizsgálati anyagot készített arról, hogyan üzleteltek a vízumokkal a moszkvai nagykövetség konzuli osztályán. 

A dokumentumból kiderült, hogy több ezer schengeni vízumot adtak ki olyan orosz állampolgároknak, akikről azt sem tudták, kicsodák. Közülük voltak, akik még Magyarországra sem jöttek el, hanem egyből valamelyik más uniós tagállamba utaztak. 

A dokumentumot a Külgazdasági- és Külügyminisztérium titokban akarta tartani, de az LMP-s Szél Bernadettnek sikerült kiperelnie a kormánytól. Az Index erről szóló cikkéből kiderül, hogy a vízumbizniszt Kiss Szilárd agrárdiplomata irányította, de felbukkant a Quaestorral bebukott Tarsoly Csaba neve is. A cikk szerint moszkvai német nagykövetség hiába akarta megtudni Tarsolytól,hogy járt-e Magyarországon az az orosz állampolgár, akit 2013 októberében hívtak meg, a cégvezető nem válaszolt. A Quaestor vendége akkor tűnt fel nekik, amikor Németországból próbált Svájcba utazni.Kiss Szilárd

A Monte Tokaj Kft. meghívására csak 2013 első felében 4000 orosz állampolgár kapott üzleti vízumot. A jelentés szerint ezek „tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok” voltak, akik „minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül” utazhattak be az Európai Unió területére.

A cikk szerint a legtöbb esetben a lakcímükön és a személyes adataikon kívül semmit sem tudtak ezekről az emberekről. A kérelmeket általában néhány órán belül jóváhagyták, 50 százalékuknak pedig semmilyen vízumreferenciája nem volt. Ráadásul a kérelmezők még csak meg sem jelentek a konzulátuson, személyes interjú sem volt. Bár a borászati cég meghívásának megfelelően magyar úti célt jelöltek meg, de aztán mégis valamelyik uniós tagállamban kötöttek ki.

Megállapították azt is, hogy a vízumgyártásban benne voltak a konzulok is. A belső vizsgálat szerint rendszeres volt a tisztességtelen befolyásszerzés, nyomásgyakorlás, akár fenyegetés.

A cikk szerint a belső vizsgálati anyag három hónappal azután készült, hogy Martonyi János kézhez vette a Kiss Szilárdról szóló nemzetbiztonsági átvilágítás eredményét, ami kockázatokat tárt fel az agrárdiplomatával kapcsolatban. 2013 szeptemberében úgy hívták vissza, mintha azt Kiss Szilárd maga kezdeményezte volna, miután a külügy jelezte nekik, hogy vállalhatatlan.
Csakhogy miután kitiltották a moszkvai nagykövetségről és a külügyből, Fazekas Sándor keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri megbízottként alkalmazta tovább Kiss Szilárdot. Ebben a pozícióban Kiss Szilárdnak már nem kellett átesnie egy újabb nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

Fazekas Sándor egyébként elégedett volt Kiss munkájával, 2015 márciusában a miniszter azt mondta: „Kiss Szilárd mint agrárattasé, jól végezte a munkáját. Például 2012-2013-ban huszonöt százalékkal nőtt a mezőgazdasági kivitel Oroszországba. Az ezen túlmenő tevékenységéről nincs tudomásom”- majd hozzátette - „arról hogy magánemberként milyen tevékenységet folytatott, arra nincs rálátásom”.

A cikk szerint már 2012 végén jelezték a külügynek, hogy az agrárdiplomata mit művel, de a vizsgálat csak 2013 decemberében készült el. Kiss végül nem ezért, hanem a Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez kapcsolatos ügy miatt tartóztatták le 2015 januárjában. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.