Nézőpont: A nemzetközi sajtó nem szereti Orbán Viktort

Orbán Viktor és Angela Merkel. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs.

Magyarország a világsajtóban 2016 címmel tartott konferenciát csütörtökön a kormányközeli és kormányzati megbízásokból működő Nézőpont Intézet, írja az MTI. 18 országban megjelent 13 ezer tavalyi írás alapján készítettek átfogó elemzést Magyarország megítéléséről a nemzetközi sajtóban. 

Felszólalt az eseményen és a nemzetközi sajtó egyoldalú tudósításai ellen Kovács Zoltán kormányszóvivő is. 

Az elemzés szerint Magyarországra és kormányának vezetőjére tavaly a bevándorlási válság, és ahhoz kapcsolódó kvótanépszavazás miatt irányult nagyobb figyelem. Szeptemberben 1615, októberben 1686 nemzetközi hírt összesítettek a kutatók. Sajnos nagyon ellenséges közegben kellett helytállnia a miniszterelnöknek, mert 

tavaly a Magyarországról szóló nemzetközi cikkeknek csak 3 százaléka volt pozitív, 68 semleges, 29 pedig kifejezetten ellenséges hangot ütött meg. 

Legnagyobb mennyiségben a német lapok foglalkoztak Magyarországgal (2511 írás), őket az osztrák (1824 cikk) és a szlovák sajtó követi (1447 cikk). 

A németek voltak a legkritikusabbak a magyar kormánnyal és annak bevándorláspolitikájával szemben: 56 százalék volt náluk az elmarasztaló hangulatú írás, a népszavazással összefüggésben pedig ötből négy cikk negatív hangsúlyokat kapott. Főleg a Tageszeitung és a Süddeutsche Zeitung volt kritikus a magyar bevándorláspolitikával. 

Jelentős, 50 százalék körüli volt az elutasító hangvételű cikkek aránya az olasz és a francia sajtóban is, míg a leginkább pozitív sajtója a magyar kormánynak - nem meglepő módon - Oroszországban volt, ott a megjelent cikkeknek csak 6 százaléka volt negatív.