Pénzbüntetést kapott a francia farmer, aki migránsoknak segített átjutni a határon

külföld
2017 február 10., 17:58
comments 118

A dél-franciaországi Nizza büntetőbírósága 3000 eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítélte azt a helyi gazdát, aki a francia-olasz határon a menedékkérőket segítők szóvivőjévé vált. A 37 éves Cédric Herrou-t azért ítélték el, mert törvénytelenül vitt át menedékkérőket Olaszországból Franciaországba, de a többi vád alól felmentették.

Cedric Herrou az ítélethirdetés után a bíróság előtt ünnepel (Fotó: Valery Hache / AFP)
photo_camera Cedric Herrou az ítélethirdetés után a bíróság előtt ünnepel (Fotó: Valery Hache / AFP)

A nizzai ügyészség nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte, amiért a gazda 50 eritreai állampolgárt helyezett el engedély nélkül egy üres üdülőközpontban. Az elhelyezés 3 napig tartott, miután a hatóságok felszámolták a központot.

„Folytatjuk, és nem a prefektus fenyegetése vagy egy-két politikus sértegetései miatt fogjuk abbahagyni. Folytatjuk, mert muszáj folytatni”

– mondta az aktivista az ítélethirdetés után a nizzai bíróság előtt, ahol kb. 200 ember ünnepelte.

Az ügyészség azzal vádolta meg a férfit, hogy visszaélt a törvénnyel, ami alapján Franciaországban 2012 óta büntetlenséget élveznek azok, akik nem fogadnak el ellenszolgáltatást, és azért segítik az illegálisan az országba érkezőket, mert úgy ítélik meg, hogy veszélyben vannak, és ezért humanitárius segítséget nyújtanak nekik.

A vádhatóság egyébként azt is kérte a bíróságtól, hogy foglalja le Cédric Herrou kocsiját, és mondja ki, hogy a jogosítványát kizárólag a munkájához szükséges esetekben használhatja, de ezt a bíróság nem tette meg. 

A provokatív aktivista a francia televíziós műsorok vendégeként politikusokkal folytatott vitáiban korábban azt is vállalta, hogy otthonában most 5 kiskorú menedékkérőt, egy szudánit és négy eritreait szállásol el.

Január 6-án egy tanárt mentett fel a nizzai büntetőbíróság, aki Olaszországból érkező menedékkérőket akart az otthonában elszállásolni. Az ügyészség 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a 45 éves Pierre-Alain Mannonira, akit 2016. október 18-án állított elő a rendőrség a határ menti Mentonnál. A férfi 3 eritreai állampolgárt, köztük egy kiskorút vitt a kocsijával, ezért vádat emeltek ellene.

Az elmúlt két évben az olasz-francia határvidéken élő francia állampolgárok közül többen is segítették az Olaszországból érkező, többségében afrikai menedékkérőket. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.