Te inkább ne menj el dolgozni...

erőszak
2017 február 11., 08:06
comments 93

Lenne kölcsön egy ezresed? Mert hát kiváltanám Pannim receptjét, de Csabi nem hagyott rá pénzt. Nem. Tudod, hogy nincs kártyám. Csabi szerint nem éri meg, ott a kártyadíj, elég egyet fizetni és ő úgyis mindig ad eleget a hónapra. Jobb is, így, mikor még volt folyton összeszorult a gyomrom, hogy mikor meglátja az sms-t dühös lesz minek költöttem. Szerinte buta vagyok hozzá. Persze, hogy emlékszem, a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán diplomáztam, de akkor is. Meg kijövök így is. Hát igen, szüleimtől karácsonyra. Rég kellett már egy kabát. Csabinak munkába kell, persze, hogy megvette, ott azért nem számított az ár. Nem, én nem megyek vissza. Igen, hívtak, de Csabi szerint sokkal értékesebb, ha itthon vagyok. Amúgy is a közös számlára menne az a pénz is, arra ami az ő nevén van. Ahhoz meg mondtam: se kártyám, se netbankom. Na, a recept. Most megcsúsztam, nem tudhattam, hogy Panni lebetegszik. Nem, dehogy, figyelj, nekem így jó, hát nem is vagyok kiszolgáltatott. Most szombaton nem tudunk menni. De igen, ő sítúrán lesz, mi majd találkozzunk, ha újra lesz miből kicsit tankolnom. A tanfolyam? Nem azt lemondtam, felesleges pénzkidobás. Nem köszönöm, csak a receptre, de Csabinak ne szólj, dühös lenne…

Figyelmes, először csak átvállalja a számlák ügyintézését, aztán egy nap már minden pénzügy felett csak ő rendelkezik

Ha egy kapcsolatban az egyik fél sakkban tartja a másikat, ha a pénzt arra használja, hogy ellenőrizze, kontrollálja, ha az anyagiak megvonásával fenyegeti az pénzügyi bántalmazás. Ez önmagában is a családon belüli erőszak egy formája. Talán még rejtettebb, mint a bántalmazás más megnyilvánulásai, és gyakran kísérője is azoknak.

A pénzügyi visszaélés komoly, és valószínűleg elég mindennapos ügy. Nem csak azért, mert ha nem kísérője, akkor is gyakran az első jele, vagy előfutára az érzelmi és fizikai bántalmazásnak. Manipuláció, ami az anyagiakon keresztül rombolja le a másik fél függetlenségét.

Viszont totál szürke zóna.

Hogy egy pár hogy intézi pénzügyeit, ki és mit fizet, ki vesz fel hitelt, ki mennyit keres és azt hogyan osztják be, ideális esetben alapos megbeszélés tárgya, konszenzuson alapul és a végeredmény, hogy bárhogy döntenek is, de egyik fél sem szorul háttérbe, vagy kényszerül feladni önállóságát.

Amikor viszont nem ez a helyzet, az nagy baj.

Néma, alattomos és nehezen észrevehető csapdahelyzet

Ez a fajta gazdasági visszaélés ugyanis gyakran fel se tűnik. Még az érintett számára sem. Már csak azért sem, mert ilyesmi egyébként stabil és más szempontból jónak tűnő kapcsolatban is előfordulhat. Sokan csak akkor eszmélnek fel, hogy mi is történt mikor a pénzügyekből épített, önbizalmukat leromboló, őket elszigetelő csapdában ragadnak, ahol lépten-nyomon arra figyelmeztetik őket, ne lázadjanak hisz szükségük van a bántalmazó félre és munkájára.

Könnyen előfordulhat, hogy a kapcsolatban valamiért kereset nélkül maradt fél, például gyerekszülés után komolyabb bevétel nélkül maradó nő kapja azon magát, hogy a másik ingyenélőnek tekinti, akinek jövedelem híján szava sem lehet. Később meg könnyen jön, hogy: dolgozni? Jobb, ha nem mész édes, ez gyerek érdeke is, meg aztán mindenkinek így a jobb kivéve neked. Az igaz, hogy jövedelem nélkül, megtakarítás nélkül nem csak, hogy valaki mástól függsz majd, de saját megtakarításod sem igen lesz és ha válásra kerül a sor, vagy neadjisten megözvegyülsz földönfutóvá válsz, no meg a nyugdíjadat is majd megnézheted, de hát valakinek a háztartási is vinni kell!!

Pénzügyi bántalmazó bárki lehet

És bár a pénzügyi visszaélés nem okoz fizikai sérülést, hatása attól még igenis traumatikus lehet.

Mivel a pénz eleve tabutéma, a hasonló helyzetéről viszont nyíltan sajnos szinte senki nem beszél, pedig érdemes észnél lenni, ilyesmi bárkivel megeshet.

Ha pedig azon kapod magad, hogy

  • valamilyen indokkal nem engednek dolgozni, vagy tanulni és ezáltal pénzt keresni
  • költéseidet ellenőrzik, folyamatosan számon kérik
  • ha nem lehet saját bankszámlád, megtakarításod, minden pénzt a másik kezel
  • esetleg a te pénzedből kell fizetni a másik fél adósságait (is)
  • nem rendelkezhetsz szabadon bevételeiddel
  • alapvető költésekhez is engedélyt és/vagy pénzt kell kérned a másiktól

Akkor ideje nagyon elgondolkozni és valamit lépni.

Kifejezetten pénzügyi erőszakkal foglalkozó szervezetről mi nem tudunk, de a NANE oldalán sok témában összefoglalták hol kapható segítség, ide érdemes fordulni.

Ha pedig úgy gondolod, hogy valaki a környezetedben bármilyen kapcsolati erőszak áldozata, ebben a régi cikkünkben találhatsz tippeket, mit érdemes tenni.
Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.