Izrael nem engedi be a korrupció miatt elítélt, szökésben lévő perui exelnököt

Izraeli hatóságok vasárnap délután jelezték, hogy nem fogják beengedni az országba a szökésben lévő perui exelnököt, Alejandro Toledót. 

Toledo ellen csütörtökön adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, a perui ügyészség 20 millió dollárnyi kenőpénz elfogadásával vádolta. A vádirat szerint még elnökként ennyi pénzt kapott a brazil építőipari vállalattól, az Odebrechttől, cserébe, hogy a cég építhesse a két országot összekötő autópályát. 

(Mandel Ngan / AFP)

A 70 éves Toledót végül a bíróság bűnösnek mondta ki, 18 hónapra kéne börtönbe mennie. Az exelnök az ítélet kihirdetésekor Franciaországban volt, akkor dühösen tagadta a vádakat. Az ügyvédje később már nem mondta meg, hogy melyik országba utazott tovább a férfi, de ez elmondása szerint nem azt jelenti, hogy szökésben lenne. 

Feltételezések szerint a férfi jelenleg San Franciscóban bújkálhat, innen tervezhetett Izraelbe repülni, felesége ugyanis izraeli állampolgár is. 

Toledo demokráciapárti aktivistából lett politikus, épp az óriási perui korrupció elleni harcra építette fel kampányát, 2001 és 2006 között vezette az országot. Korábban jelezte, hogy hajlandó lenne hazatérni, ha biztosítanák, hogy tisztességes tárgyalást fog kapni, ugyanakkor szerinte most politikai ellenfelei léptek csak ellene.

Az ügyészség jelenleg két későbbi elnök, Alan García (2006-11) és Ollanta Humala (2011-16) ellen is nyomozást folytat, szintén kenőpénzek elfogadásának vádjával, részben szintén az Odebrechttől. Becslések szerint a brazil cég akár 730 millió dollárt fizethetett ki kenőpénzként Dél-Amerika országaiban. (BBC, Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.