Az Anonymous a Facebook algoritmusának hála tudott lebuktatni klántagokat

A hackercsoport aktivistái, akik az OpKKK (azaz Operation Ku-Klux-Klan) mögött álltak, beszivárogtak a KKK-ba, és leleplezték a titkosan szerveződő rasszista társaság több tagját, köztük katonákat és rendőröket.

Fotó: Spencer Platt / Getty Images / AFP

Az akció egész egyszerű volt, nem is kellett hozzá hackerkedni: a Facebookon valódinak tűnő kamuprofilokkal fejezték ki a támogatásukat a Blue Lives Matter felé. (Ez a feketék elleni erőszak elleni kiállásként létrejött Black Lives Matter mozgalom ellenében, a szolgálat közben megölt rendőrökért jött létre.)

Aztán ezeket a profilokat összekötötték, azaz ismerősnek jelölték egymást. Emiatt a Facebook algoritmusa automatikusan ismerősnek ajánlott más, a Blue Lives Mattert támogató felhasználókat, köztük klántagokat. Minél több klántagot ismerősnek jelöltek, annál inkább klántagokat ajánlott nekik a rendszer.

Abban, hogy a klántagokat felismerjék, a nagyon egyszer, ősrégi jelszavas rendszer segített nekik: ha egy klántag megkérdezi, hogy AYAK (Are you a Klansman?), és az a válasz, hogy AKIA (A Klansman I am.), akkor valószínűleg mindketten klántagok. Így be is jutottak kláncsoportokba is.

Volt olyan klántag, Thomas Moore, aki azzal bukott le, hogy elkezdett 230 dollárért siránkozni, mert nem tudta befizetni a villanyszámláját. Ez különösen azért vicces, mert azt mondta: „Sosem kapnak el!”, majd az egyik, cselből segítséget ajánló hackernek egy csomó személyes információt, még a társadalombiztosítási száma utolsó számjegyeit is megadta.

Egy másik csoportban pedig egy Jimi Miller nevű emberről volt szó, aki késett egy klántalálkozóról. Az egyik tag rákérdezett, hogy ez a fickó a barátja-e annak a sheriffnek, aki be akart lépni, mire egy másik annyit mondott, ő az, aki „megölte Jesse-t”. Egy harmadik erre annyit írt, hogy: „Yup.” Szóval bevallottak egy gyilkosságot. (Boingboing)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.