Nemet mondott Trumpnak a nemzetbiztonsági főtanácsadónak kinézett Robert Harward

külföld
2017 február 17., 08:07
comments 78
Robert Harward (j) a jordán Fejszál herceggel és a jordán hadsereg kiképzési parancsnokával, Avni Advan vezérőrnaggyal 2012 májusában. AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
photo_camera Robert Harward (j) a jordán Fejszál herceggel és a jordán hadsereg kiképzési parancsnokával, Avni Advan vezérőrnaggyal 2012 májusában. AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI

Donald Trumpnak nem sikerült rábeszélnie első számú jelöltjét, Robert Harvard altengernagyot Michael Flynn megüresedett nemzetbiztonsági főtanácsadói posztjára. A hivatalos tájékoztatás, egyben Harward saját közlése szerint ennek magánéleti okai vannak, bár az amerikai sajtóértesülések szerint elsimíthatatlan ellentét volt Trump és Harward között abban, hogy Harward saját embereit is hozni akarta magával a nemzetbiztonsági stábba. Trumpék ugyanakkor megtartották volna a bukott Flynn embereit.

Harward népszerű jelölt volt, már csak azért is, mert közeli barátságban és jó munkaviszonyban van a hadügyminiszterrel, James Mattisszal, akinek helyettese is volt Mattisnak, amikor az a közel-keleti régióért is felelős Középső Parancsnokság vezetője volt.

Harward, aki haditengerészeti (SEAL) kommandósként kezdte katonai pályáját, jó katonaként nem vágott alá az elnöknek. A sajtóérdeklődésekre reagálva egyrészt a magánéleti okokat említette, másrészt közölte, hogy a stáb feltöltése az elnök feladata, arról őt kéne kérdezni.

Harward visszalépésével két nagy esélyes maradt a posztra, Keith Kellogg és David Petraeus tábornokok. Előbbi Flynn barátja és helyettese, így kinevezése nem jelentene nagyobb változást a stábban, egyben nem igazán oszlatná el az aggályokat sem, ami miatt Flynnek távoznia kellett.

Petraust Mattishoz hasonlóan kora egyik nagy katonai lángelméjének tartják, az ő stratégiája hozott fordulatot az elhúzódó iraki háborúban. Katonai megbízatásai után a CIA igazgatója is volt. Onnan bukott emberként távozott, miután kiderült, hogy titkos iratokba adott betekintést szeretőjének. (Via BBC, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.