Gorka Sebestyén, Trump magyarja fenyegető telefonhívással akarta elhallgattani egy ismert kritikusát

Azt, hogy Donald Trumppal együtt az agresszív trollok és dilis kommentelők mozgalma került hatalomra Washingtonban, tökéletesen példázza Gorka Sebestyén helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó friss esete. A Newsweek tette közzé azt a hangfelvételt, amit Michael S. Smith nemzetbiztonsági-, közösségimédia- és terrorszakértő készített, amikor Gorka tajtékozva, nyitásként perrel fenyegetve felhívta telefonon.

A sztori előzménye az, hogy Smith - aki egyébként republikánus, és republikánusoknak ad tanácsot - twitek sorozatában kérdőjelezte meg, hogy Gorka Sebestyén tudományos végzettsége, kutatási eredményei és publikált munkái alapján méltó-e arra, hogy az amerikai elnöknek adjon nemzetbiztonsági tanácsot a Fehér Házban. Smith a legkevésbé sem áll egyedül Gorka megkérdőjelezésével: nemzetbiztonsági szakértők és egyetemi oktatók egész sora kelt már ki az ellen, hogy a még az iszlámellenes amerikai jobboldalon is szélsőségesnek számító nézeteket hangoztató, tudományos körökben el nem fogadott Gorka ilyen befolyásos elnöki tanácsadó lehessen.

Gorka az írásai alapján a létező legleegyszerűsítőbb, vallásháborús világvége-teóriák hívője, miszerint minden muszlim potenciális gyilkos, aki Amerika és a nyugati világ elpusztítására tör. 

Gorka - aki kritikusai szerint nem tud arabul és sosem élt muszlim országban - úgy került egyáltalán a képbe Trumpnál, hogy Steve Bannon, a szélsőjobboldali-populista Breitbart News szerkesztője felfigyelt a Fox Newsnak adott nyilatkozataira, és meghívta a laphoz, ahol a nemzetbiztonsági ügyek szerkesztője lett. Amikor a szélsőséges Bannon Trump főtanácsadója lett a Fehér Házban, állást ajánlott a magyar származású kollégának. 

A hangfelvétel igazából azért érdekes, mert belehallgatva világossá válik, hogy mi hajtja úgy általában a szélsőséges kijelentésekkel operáló trollokat: leginkább azt szeretnék, hogy az őket - joggal - elutasító közeg meghallgassa őket. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.