Gorka Sebestyén, Trump magyarja fenyegető telefonhívással akarta elhallgattani egy ismert kritikusát

külföld
2017 február 23., 18:51
comments 118

Azt, hogy Donald Trumppal együtt az agresszív trollok és dilis kommentelők mozgalma került hatalomra Washingtonban, tökéletesen példázza Gorka Sebestyén helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó friss esete. A Newsweek tette közzé azt a hangfelvételt, amit Michael S. Smith nemzetbiztonsági-, közösségimédia- és terrorszakértő készített, amikor Gorka tajtékozva, nyitásként perrel fenyegetve felhívta telefonon.

A sztori előzménye az, hogy Smith - aki egyébként republikánus, és republikánusoknak ad tanácsot - twitek sorozatában kérdőjelezte meg, hogy Gorka Sebestyén tudományos végzettsége, kutatási eredményei és publikált munkái alapján méltó-e arra, hogy az amerikai elnöknek adjon nemzetbiztonsági tanácsot a Fehér Házban. Smith a legkevésbé sem áll egyedül Gorka megkérdőjelezésével: nemzetbiztonsági szakértők és egyetemi oktatók egész sora kelt már ki az ellen, hogy a még az iszlámellenes amerikai jobboldalon is szélsőségesnek számító nézeteket hangoztató, tudományos körökben el nem fogadott Gorka ilyen befolyásos elnöki tanácsadó lehessen.

Gorka az írásai alapján a létező legleegyszerűsítőbb, vallásháborús világvége-teóriák hívője, miszerint minden muszlim potenciális gyilkos, aki Amerika és a nyugati világ elpusztítására tör. 

Gorka - aki kritikusai szerint nem tud arabul és sosem élt muszlim országban - úgy került egyáltalán a képbe Trumpnál, hogy Steve Bannon, a szélsőjobboldali-populista Breitbart News szerkesztője felfigyelt a Fox Newsnak adott nyilatkozataira, és meghívta a laphoz, ahol a nemzetbiztonsági ügyek szerkesztője lett. Amikor a szélsőséges Bannon Trump főtanácsadója lett a Fehér Házban, állást ajánlott a magyar származású kollégának. 

A hangfelvétel igazából azért érdekes, mert belehallgatva világossá válik, hogy mi hajtja úgy általában a szélsőséges kijelentésekkel operáló trollokat: leginkább azt szeretnék, hogy az őket - joggal - elutasító közeg meghallgassa őket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.