Magyar csoda: kevesebb beteg, hosszabb várakozás

2017 február 24., péntek 6:46
94

Bár az elmúlt fél évben csökkent a várólistákon szereplő betegek száma, így is nőtt a műtéti várakozási idő a Nemzeti Egészségbiztostásialap-kezelő (az egykori OEP) adatai alapján. A Magyar Nemzet birtokába került adatok szerint tavaly júliushoz képest februárban csaknem ötezerrel, pontosan 4946-tal kevesebb beteg szerepelt a várólistákon, így is romlott a helyzetük.

Gerincstabilizáló műtétre például februárban már 399 nap volt a várakozási idő.

Viszonyításkép mondom, hogy egy év 365 napig tart, és tavaly júliusban ennyi még elég volt egy gerincstabilizáló műtétre bejutáshoz.

Gerincstabilizáló műtét tekintetében nagyon eltérő a helyzet az országban. A Dél-Dunántúlon 671 nap a várakozási idő, igaz, itt 249-en várnak műtétre, míg a Dél-Alföldön például csak 11-en. Nyugat-Közép-Magyarországon várnak gerincstabilizálásra a legtöbben, 352-en. Ehhez képest ebben a régióban csupán 173 nap a várakozási idő.

Vannak más furcsaságok is. A rutinbeavatkozásnak számító szürkehályog-műtét várólistáján februárban 9964 név volt. Ez ugyan 1413-mal kevesebb a tavaly júliusinál, mégsincs semmilyen hatással a várakozási időre, amely továbbra is 104 nap. Egy rutinbeavatkozásra. (Via MNO)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt