Meglepően könnyű dolguk lenne a terroristáknak, ha piszkos bombát akarnának robbantani az USA-ban

külföld
2017 február 26., 10:26
comments 166

A nukleáris sűrűségmérő hasznos eszköz. Ezen a felvételen például az amerikai légierő két altisztje azt vizsgálja, megfelelő sűrűségű-e az a betonalap, amire egy iskolát terveznek felhúzni.

Az amerikai légierő két őrmestere nukleáris sűrűségmérővel vizsgálja egy iskola beton alapzatának megfelelő sűrűségét. Fotó: az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, public domain
photo_camera Az amerikai légierő két őrmestere nukleáris sűrűségmérővel vizsgálja egy iskola beton alapzatának megfelelő sűrűségét. Fotó: az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, public domain

De hasznos akkor is, ha valaki olaj után kutat. Az eszköz elég egyszerű elven működik. Bekapcsolása után elkezdi gammasugarakkal bombázni a vizsgált felületet, majd a visszaverődő sugárzásból kiszámolja az anyag sűrűségét. Ehhez viszont, ahogy arra a neve is utal, sugárzó anyagokat, jellemzően céziumot vagy rádiumot használ - utóbbival akár háromszáz méter mélységig fel lehet mérni a sűrűséget.

Ilyen nukleáris sugárzásmérőkből évi átlag 25-öt hagynak el az USA-ban, bőven eleget ahhoz, hogy az abból kinyert hasadóanyagból akár piszkos bombát is építhessenek. Ami önmagában is komoly probléma lenne, hát még úgy, hogy a Belbiztonsági Minisztérium Belföldi Nukleáris Felderítési Hivatalának 2016-os felmérése szerint egy így összerakott piszkos bombával

viszonylag könnyű átsiklani az elvben ezek kiszűrésére létező ellenőrzőpontokon,

legyenek azok akár az Egyesült Államok nemzetközi határain, repterein, kikötőiben vagy sűrűn lakott települései közelében.

Artwork: Surian Soosay / Flicker CC BY 2.0
photo_camera Artwork: Surian Soosay / Flicker CC BY 2.0

A helyszíni ellenőrzéseken alapuló felmérés szerint mindennek gyakran őrületesen hétköznapi okai vannak. Előfordult például, hogy egy sűrűn lakott településen felállított ellenőrzőpont napközben tök üres volt, mert a személyzet összes tagja egyszerre vett részt továbbképzésen.

Mondjuk ott legalább képezték a kezelőszemélyzetet, mert a jelentés szerint nagyon is gyakori, hogy

a kezelőszemélyzetnek fogalma sincs, mit jelentenek a piktogramok és a különböző színű villogó fények,

amelyek amúgy más és más veszélyt jeleznének. Már ha egyáltalán működnek a detektorok, amelyek gyakran egyáltalán nem működnek, például azért, mert a jószándékú, de ostoba kezelőik a túlmelegedés miatt a mélyhűtőbe rakják.

Ha netán működik a detektor, és a kezelőszemélyzet is tisztában van a jelzésekkel, akkor áll elő a következő probléma. A fontos és nemzetbiztonságilag érzékeny információt nem biztonságos csatornákon próbálják megosztani, de nem feltétlenül a releváns hatóságokkal.

Vagyis, miközben Donald Trump éppen még annak árán is próbálná megakadályozni a terroristák bejutását az országba, hogy teljes országok minden állampolgárának megtiltja a belépést az USA-ba, valójában a belföldi fenyegetettés jelenti pillanatnyilag a nagyobb problémát. Különösen úgy, hogy a Daily Beastnek nyilatkozó nemzetbiztonsági források szerint az utazási tilalom számtalan, az Egyesült Államokban született vagy élő, az elmúlt években radikalizálódott fiatalt tántoríthat el attól, hogy az Egyesült Államokat elhagyva csatlakozzon a dzsihádhoz. „Van egy rakás idióta, akit valószínűleg lemészároltak volna Szíriában, ehelyett most itt maradnak, mert mi van, ha nem tudnak visszajönni” – jellemezte a helyzetet egy terrorelhárítási tiszt.

Ők azok, akik a terrorista közösségi hálózatokon könnyedén beszerezhető receptek alapján akár piszkos bombákat is gyárthatnak. Például azokból a nukleáris sűrűségmérőkből, amikből évente 25-öt hagynak el országszerte. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.