A borjú megszökött, a szarvasmarhát kölcsönadták, ezért okafogyottá vált a közmunka

gazdaság
2017 február 28., 16:10
comments 27

Évi háromszázmilliárdot költ a kormány az adófizetőktől elvett pénzből a közmunkára, és bár a fanyalgók szerint ez eléggé hasonlít a feudalizmusra és amúgy is nagyon nem hatékony, rosszul célzott, álcázott szociális kifizetés, de Orbán Viktor többször egyértelművé tette, hogy az világképében pontosan ilyen egy jó program.

A kormány honlapjára ki is került egy jelentés (pdf), amit a Belügyminisztérium készített a közmunka programok tavalyi hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatairól, írja az Index. A kép természetesen pozitív alapvetően, hiszen: „a községek arculata pozitívan változott, a munkák hatására a települések élhetőbbé, szebbé váltak, az utcák, terek, közintézmények körüli terek

gyönyörű virágosak,

rendezettebb képet mutatnak, sok helyen megújultak vagy új járdaszakaszok is épültek. A közfoglalkoztatottak szívesen fogadják a közfoglalkoztatási programokat, mint foglalkoztatási eszközt, és a helyi lakosok is értékelik a közvetlen környezetükben bekövetkező fejlődést.

Fazekas Sándor akkori földművelésügyi miniszter a XI. Levendula Fesztivál megnyitóján Tihanyban 2015. június 20-án.
photo_camera MTI Fotó: Nagy Lajos

Sőt, a közétkeztetésben is felhasználták a közmunkában megtermelt, „magas színvonalon előállított, jó minőségű” élelmiszert!

De ez sem jelenti azt, hogy ne lennének visszaélések.

Itt van például ez az eset:

De van szó

  • fiktív önkormányzati paprikaültetvényről,
  • törzskönyv, forgalmi engedély és műszaki vizsga nélkül vásárolt 1,9 millió forintos kerti kistraktorról,
  • visszaesően szabálytalan sertéstartásról, természetben kiosztott sertéshúsról,
  • a munkavezető terepjárójának költségeiről kiállított kamuszámláról,
  • és erről: „A településen 3 fő esetében szabálytalan közfoglalkoztatás történt. Két fő közfoglalkoztatott külön megállapodás alapján járt be dolgozni, fizetésüket a bérjegyzék adataival ellentétben visszatartották, a közfoglalkoztató különböző (nem közfoglalkoztatási) célokra használta fel a visszatartott bért. Egy fő helyett az apja járt be dolgozni.

Az egyik alkalommal kiderült, hogy „nem biztosított a hasznos munkavégzés”, de gyorsan meglett a megoldás: „Intézkedés: a támogató hatóság intézkedett a programban foglalkoztatott 42 fő képzésbe vonásáról, így 16 fő gombatermesztő, és 17 fő pedig kerti munkás tanfolyamra jár.

A BM anyaga azt is elismeri, hogy nem ritka visszaélés, amikor magánemberek magánterületén végeznek magáncélokat szolgáló munkát közfoglalkoztatottak.

A kormányhivatalokhoz egyébként mindössze 255 panasz érkezett – minden ezer közmunkásra egy –, ebből 237-et vizsgáltak ki, és ezek 71 százalékát rögtön megalapozatlannak tartották, azaz lesöpörték az asztalról. (Index, kormány.hu[pdf])

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.