Nem engednék, hogy Erdogan Németországban kampányoljon, miután a török hatóságok letartóztatták a Welt tudósítóját

Miután Törökországban letartóztatták Deniz Yücelt, a Welt újságíróját, Németországban több német politikus is követelni kezdte, hogy vezessenek be beutazási tilalmat a török politikusokkal szemben. 

A DPA szerint Yücelt a török hatóságok azzal vádolják, hogy a Kurd Munkáspárt „terrorpropagandáját terjesztette”, valamint hogy köze lehet Fethullah Gülen mozgalmához és a nyári puccskísérlethet is. 

A szélsőbaloldali Linke politikusa, Sevim Dagdelen azt mondta, hogy Erdogan elnöknek és a török kormány tagjainak is meg kellene tiltani, hogy beutazzanak az országba. Szerinte nem szabad lehetőséget adni a török elnöknek, hogy Németországban kampányoljon az áprilisi népszavazásra, amivel Törökországban bevezetnék az elnöki rendszert. Dagdelen szerint az újságíró letartóztatása miatt a német kormánynak be kellene fagyasztania „Erdogan és a klánja” számláit is.

Recep Tayyip Erdogan egy kölni rendezvényen 2014-ben - Fotó: AFP/Kayhan Ozer/Anadolu Agency

De nem csak az ellenzékben akadtak ki a török hatóságokra. A CSU külpolitikai szakértője, Hans-Peter Uhl is arról beszélt, hogy a történtek után szóba sem jöhet, hogy Erdogan Németországban tartson kampányrendezvényt. Yücel letartóztatását teljesen aránytalannak nevezte, és követelte, hogy engedjék szabadon az újságírót. Stephan Mayer, a CSU belpolitikai szóvivője pedig arról beszélt, hogy nem látnak szívesen egy olyan elnököt, aki ilyesmiket enged meg magának.

A liberális FDP elnöke, Christian Linder is arról beszélt, hogy ha a török kormány tagjai nem képesek együttműködni az európai partnereikkel, akkor meg kell tiltani, hogy beutazzanak az országba, és nyilvános rendezvényeket tartsanak ott.

Erdogan szinte minden választási kampányban tart egy rendezvényt Németországban is, mivel az ott élő törökök nagy részének választójoga is van. (Frankfurter Allgemeine Zeitung)