Ónodi-Szűcs: "Olimpia nélkül sem jut több egészségügyre"

Egészségügy
2017 március 01., 09:52
comments 204

Nem lesz több pénz az egészségügyben azért, mert a kormány végül úgy döntött, hogy visszavonja az olimpiai pályázatot. Ónodi-Szűcs Zoltán erről az ATV-nek adott interjújában beszélt, ahol megerősítette azt is, hogy ez nem veszélyezteti a 200 milliárd forintból épülő budapesti szuperkórház tervét, az "az olimpiától függetlenül biztonságban van, hiszen a kormány eldöntötte, hogy meg fogja csinálni."  

"Nem lesz ettől több pénz az egészségügyben. Ha az olimpia bekerülési költsége 1040 milliárd lett volna a tanulmány szerint, akkor 2024-ig évente 120 milliárd forintot kellett volna elkölteni arra, hogy az olimpia megvalósuljon. A Debreceni Egyetem éves költségvetése önmagában hasonló összeg. Az egészségügy és az olimpia pénzigénye nem összemérhető dolgok" 

- reagált arra a kérdésre, hogy a tender lefújásával jut-e több pénz a rendszerbe. A kérdés ugye azért is aktuális, mert a Momentum egyik fő érve az olimpia lefújása mellett az egészségügy és az oktatás rendszereinek forrásbővítése volt.   

Az egészségügyi államtitkár hosszasan érvel amellett, hogy a kormány igenis áldoz a rendszer fenntartására, de elismeri, hogy a rendszerszintű átalakítás nincs napirenden, mert annak súlyos politikai kárai lennének.

"A politikának az az alapvető motivációja, hogy választást kell nyerni. Hogy aztán meglegyen a felhatalmazás a változások végrehajtásához…"

Szerinte a 2008-as vizitdíjról (is) történt népszavazás (amit a Fidesz kezdeményezett), és azt övező kormányválság azt mutatta meg, hogy az egészségügy óriási jelentőségű politikai kérdés, és ő ugyan több kockázatot vállalna, de a politikusok "általában" ezen a területen inkább kerülik a konfliktusokat. 

Sándor Máriával, a fekete ruhás nővérrel kapcsolatban - akinek öngyilkossági kísérletéről néhány hete írt a sajtó - Ónodi-Szűcs azt mondja, egyszer találkozott vele egy konferencián, amikor kamera előtt kezet fogtak egymással, és a nővér az ő segítségét kérte. Az államtitkár felajánlotta, hogy fogadja, de Sándor Mária később nem ment el hozzá. (ATV

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt