Több mint ötmilliárd forintért kelt el Magritte festménye

külföld
2017 március 01., 15:22
comments 33

Rekordáron, 13,5 millió fontért kelt el a Christie's árverésén René Magritte belga szürrealista festőművész egyik legnagyobb méretű festménye.

A 114x146 centiméteres, La Corde Sensible című festmény árát mintegy 14 millió fontra becsülték a szakértők. A jutalékkal együtt 14,4 millió fontos (5,2 milliárd forint) eladási ár kimagasló rekord, ötmillió fonttal több mint a valaha fizetett legmagasabb ár a belga szürrealista festő esetében. 

René Magritte (1898-1967) 1960-ban festette a tájképszerű alkotást, majd a feleségének ajándékozta. A házaspár később eladta, és 1990 óta egy belga magángyűjteményben volt. 

A festmény középpontjában egy kristályból készült pezsgőspohár áll, tetején fehér habos felhővel, mögöttük hegyes táj. Ez Magritte egyik legnagyobb méretű festménye. Olivier Camu, a Christie's impresszionista és modern részlegének alelnöke korábban arról beszélt, hogy a kompozíció egyedülálló Magritte életművében, aki sokkal inkább ismert olyan motívumairól, mint a Bowler-kalap, a pipa vagy az alma. 

Magritte művei népszerűnek bizonyultak a Christie's kedd esti impresszionista, modern és szürrealista aukcióján, egy másik műve, az 1938-ban készült Le domaine d'Arnheim a becsült ár felett, 9 millió fontért cserélt gazdát. A festmény eladója Dmitrij Riboljev orosz milliárdos volt, aki azonban a Bloomberg szerint annak idején borsos áron 43,5 millió dollárért vásárolta a képet Yves Bouvier svájci műkereskedőtől. 

Riboljev már korábban pert indított Bouvier ellen, mondván a műkereskedő becsapta őt, amikor jóval a piaci ár fölött értékesített festményeket. 

Riboljev gyűjteményéből került a Christie's árverésére Paul Gauguin 1892-ben festett Te fare című alkotása, amelyért 18 millió fontot fizetett új gazdája. (Az orosz műgyűjtő 85 millió dollárért vásárolta a festményt.) 

Az árverés teljes bevétele jutalékokkal elérte a 136,9 millió fontot, ami jóval a remélt bevétel fölött volt, a tételek 92 százalékát sikerült értékesíteni, és az egy évvel korábbi hasonló árverésnél 45 százalékkal magasabb bevételt elérni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.