Az EU-csúcsra vinné megvert menekültek ügyét az Orvosok Határok Nélkül főtitkára

határ
2017 március 08., 20:57
comments 221

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerdán közleményben szólította fel a magyar hatóságokat, hogy vizsgálják ki, mi meg a szerb-magyar határon, és azonnal fékezzék meg a menekültek elleni erőszakot.

photo_camera Fotó: MSF Sea / Twitter

A szervezet közölte, hogy a Szerbiában dolgozó csoportjuk jelentése szerint az elmúlt hónapokban egyre erőszakosabbá, kegyetlenebbé és megalázóbbá vált a menekültekkel szembeni bánásmód, amit a beszámolók szerint a magyar egyenruhások alkalmaznak. 2016 januárja és 2017 februárja között összesen 106 olyan embert kezeltek, akiknek a sérüléseit a magyar hatóságok okozhatták. 

Megjegyezték, hogy ebből 54 esetben találtak ütésnyomokat, 24 esetben kutyaharapást, 15 alkalommal paprikaspray által okozott irritációt és 35 egyéb sérülést találtak. Hozzátették, hogy ez a gyakorlat a kiskorúakat sem kímélték, mivel a 106 páciensükből 22 még 18 éves sem volt.

Christopher Stokes, a szervezet főtitkára elmondta, hogy az emberek arról számoltak be nekik, hogy megütötték őket, hogy feküdjenek a földre, majd az egyenruhások bakanccsal tapostak rájuk. Beszélt olyan esetekről is, amikor elvették az emberek ruháját, és mezítláb indították vissza őket Szerbia felé.

photo_camera Christopher Stokes, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) főtitkára - Fotó: AFP/Aref Karimi

Az MSF által összegyűjtött beszámolók szerint ezek a módszerek az elmúlt hetekben a korábbiaknál is megalázóbbá váltak. A február 21-én éjszaka állítólag 240 embert szorítottak vissza Magyarországról Szerbiába. A következő napon a szervezet klinikája teljesen megtelt, és 20 ember szorult orvosi kezelésre ütések miatt.

Stokes szerint ezekről az esetkről az európai vezetőknek a csütörtöki EU-csúcson is tárgyalniuk kellene. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt