A bolíviai elnök áldását adta a MÉG TÖBB KOKAINRA

Evo Morales bolíviai elnök aláírta azt a vitatott törvényt, aminek értelmében majdnem a duplájára növelik az országban a kokacserjével legálisan beültethető földek területének nagyságát.

Fotó: Jemal Countess / Getty Images / AFP

A bolíviai államfő, aki kedd éjjel tért haza Kubából egy gyógykezelésről, helyi idő szerint szerdán látta el kézjegyével a jogszabályt. Bár Moralesnek a hangszálaival voltak problémái – és emiatt még áprilisban vissza is kell mennie a karibi szigetországba egy műtétre –, szerdán csaknem egy órán át beszélt a törvény bevezetésének fontosságáról.

Az új jogszabály értelmében a bolíviai gazdák az eddigi 12 ezer helyett már 20 ezer hektáron tudnak majd törvényesen kokacserjét termeszteni, de ezt főleg a trópusi Chapare tartományban teszik majd lehetővé a hatóságok. A törvény ellen február végén tüntettek a dél-amerikai ország másik kokacserje-termesztő vidékén, a Los Yungas nevű régióban gazdálkodók, akik szerint a chaparei kokacserje a drogkereskedelemben hasznosul.

A tiltakozó földművesek szóvivője elmondta, hogy a Chaparéban termesztett kokalevél magasabb alkaloidtartalmú, mint az, amit a Los Yungas régióban termelnek, így jobban megfelel a kokain előállításához. A Los Yungas ugyanakkor hagyományos termőterületnek számít. Az ottani kokalevelek kisebbek, és hagyományos fogyasztásra, vagyis elrágva használják – mondta a szóvivő.

Ellenzéki képviselők szerint a törvény alkotmányellenes, mert sérti a nemzetközi egyezményeket, és a jogszabály a drogkereskedők Mekkájává változtatja Bolíviát.

A Chapare termelőterület fellendülése a nagy drogkartellek kialakulásával egy időben zajlott. Az 1980-as években munkanélkülivé vált bányászok közül sokan mentek kokacserje-termesztőnek. Maga az államfő is a térségben volt kokacserje-termesztő.

A 10 millió lakosú Bolíviában évszázados hagyománya van a kokalevelek fogyasztásának. A levelek elrágva csökkentik a fáradtság- és az éhségérzetet. Kokaint viszont csak különböző vegyületek hozzáadásával lehet előállítani a levelekből. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.