A fenntarthatóság kifizetődő - az Energy Globe díjával szó szerint is

Fenntartható fejlődés
2017 március 10., 09:02

Lezárult a fenntarthatóság és az energiahatékonyság legrangosabb nemzetközi eseményének magyarországi versenye. Ez a verseny az E.ON támogatásával megvalósuló Energy Globe, ha tetszik, az energia-takarékosság Oscarja, melynek célja, hogy a legkiemelkedőbb fenntarthatósági kezdeményezéseknek nyilvánosságot és elismerést biztosítva hozzájáruljon a környezettudatos szemlélet népszerűsítéséhez.

A pályázók három kategóriában - vállalati, önkormányzati és a jövő generáció szemléletformálását célzó kategóriában – összesen közel 100 energiahatékonysági és fenntarthatósági projekttel neveztek.

A díjátadón fiatal divattervezők – Vetlényi Alma, Bakó Dorina és Györök Bori – öko-kollekcióját mutatták be a közönségnek.

A Várkert Bazárban rendezett díjátadó eseményt a jövő trendjeit felvonultató kiállítás is kísérte. Az E.ON fenntartható és jövőformáló megoldásait egy kiterjesztett valóságon alapuló városkép-installáció segítségével mutatta be. A látogatók megismerkedhettek a BME hallgatói egyesületének napelemmel működő, versenyeken induló hajójával, a győri Szent István Egyetem hallgatóinak elektromos versenyautó projektjével, a Cargobike saját fejlesztésű teherszállító kerékpárjával; és a Replacc hulladékból kisgyerekes rendezvényekre kialakított játszóházával is.

A győztesek

Az önkormányzatok egy zöld koncepciójú, okos játszótér kialakításáért versengtek: a pályázók közül Kaposvár került ki győztesként, teljes autóbuszflottájuk biogáz-üzeműre való átalakításának projektjével. A vállalati kategóriában a LIDL komplex energiahatékonysági felújításon átesett és holisztikus fenntarthatósági szempontok szerint létrehozott telephelye, a „jövő generációja” pályázatok közül a Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli erdei iskolájának öko-oktatási központtá fejlesztése nyerte el az E.ON által felajánlott 3-3 millió forintos projekt-támogatást.

Vállalati kategóriában a Lidl nyerte meg a díjat
photo_camera Vállalati kategóriában a Lidl nyerte meg a díjat; jól jön majd parkolóhely-adóra

„Az E.ON csoport az új energiavilágot helyezi tevékenysége középpontjába. Ösztönözzük a megújuló energiát hasznosító rendszerek kiépítését, kutatjuk az új, intelligens technológiákat és befektetünk a digitális megoldásokba, melyek tovább segíthetik egy élhető jövő alakítását. Gyerekeinkért, magunkért. Ehhez keresünk partnereket.” – hangsúlyozta a díjátadón Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja. Mint elmondta, jövőre újabb kategóriákat nyitnak meg a versenyben: fenntartható épületek, egyéni kezdeményezések és ötletfázisban lévő környezettudatos projektek is részt vehetnek a megmérettetésben.

A 177 országban zajló nemzetközi versenyre évente közel 800 projektet neveznek be, az 1999-es alapítás óta pedig több mint 6000 fenntarthatósági projekt került reflektorfénybe a kezdeményezés által. A 10.000 eurós főnyereményt odaítélő, és prominens személyiségeket felvonultató nemzetközi díjátadó televíziós és online is elérhető közvetítését világszerte figyelemmel követik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.