Az ENSZ szerint kétezer kurdot gyilkolhatott meg a török hadsereg másfél év alatt

A török biztonsági erők súlyos jogsértéseket követtek el a kurd felkelők elleni hadműveletek során, amelyeket Ankarának ki kellene vizsgálnia - írta jelentésében az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága pénteken.

Huszonöt oldalas jelentésében a főbiztosság módszeres pusztításról, gyilkosságokról és más jogsértésekről számol be. Ezeket a török biztonsági erők a kurd lázadókkal kötött tűzszünet összeomlása, azaz 2015 júliusa és 2016 decembere között követték el az ország délkeleti részén végrehajtott műveletek során.

Az ENSZ által közzétett műholdképek Sur városának pusztítását mutatják 

Mintegy kétezer ember, köztük a biztonsági erők 800 tagja és nagyjából 1200 helyi lakos, vesztette életét az említett másfél évben. 

Az ENSZ túlkapásokról, gyilkosságokról, nemi erőszakról, gyűlöletkeltésről, emberrablásokról és kínzásokról szerzett tudomást.

A főbiztosság engedély híján nem járt a helyszínen, így műholdfelvételekre, helyiek vallomásaira, illetve civil szervezetek információira hagyatkozott beszámolójában. 

A Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török fegyveres erők közötti mindennapos összecsapások elől az ENSZ szerint 355-500 ezren menekültek el. A PKK 1984 óta harcol fegyverrel a kurd autonómiáért, a konfliktus eddig több mint 40 ezer ember életét követelte. (MTI, BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.