Már azoknak az afgánoknak se jut amerikai vízum, akik az életüket kockáztatták az amerikaiakért

Jones ezredes a 10. hegyi dandárból tolmácsával, Mushlimmal (balról a második, civilben) az afgán rendőrség ghazni főhadiszállásánál. AFP PHOTO/ Dibyangshu SARKAR

Március 1. óta nem jelentkezhetnek vízuminterjúra se azok az afgánok, akik sofőrként, tolmácsként, vagy bármely más módon az amerikaiakat szolgálták. Aminél kevés veszélyesebb munka van Afganisztánban, ahol a tálibok és szövetségeseik szabályosan vadásznak az amerikaiakkal együttműködőkre és családjaikra.

Épp ezért létezett eddig egy különleges vízumprogram, amelynek kedvezményezettjei az amerikaiakkal együttműködők és családtagjaik voltak. De miközben március 9-i állás szerint több mint 15 ezren vártak ilyen vízumra, már csak 1437 kiadható vízum maradt.

Hogy baj lesz, az már tavaly év vége fele látszott. Obama elnök távozása előtt még kezdeményezte további négyezer ilyen különleges vízum kiadását, de a törvényhozás csak ezerötszáz új vízumot hagyott jóvá. Ez pedig nemcsak a demokraták, de egyes republikánusok szerint is katasztrofális, John McCain egykori elnökjelölt szavaival élve, rövidlátó döntés volt.

"Nem túlzás állítani, hogy ez élet-halál kérdése az amerikai küldetésben feladatokat ellátó afgánoknak" - mondta Jeanne Shaheen demokrata szenátor. Hasonló véleményen van egy, az afgán hadszinteret megjárt tengerészgyalogos, Zach Iskol is. Szerinte a különleges vízum nem szimpla quid pro quo. "Nem arról van szó, hogy ha segítenek nekünk, akkor segítünk nekik Amerikába jutni. Sokkal inkább arról, hogy gondoskodunk azokról, akik a gondjaikba vettek minket".

A különleges vízumprogram amúgy sem működött gördülékenyen, tavaly kilenc iraki, aki egykor tolmácsként segítette az amerikai csapatokat, pert indított az amerikai kormány ellen, mert már öt éve vártak vízumkérelmük elbírálására.

Az, hogy most teljesen leállhat a program, komoly csapást jelenthet az amerikai hadseregnek is, pláne most, amikor már az amerikai 82-es légidesszant szíriai bevetését fontolgatják. Nehéz lesz ugyanis segítőket találni helyben, ha annyit se tudnak ajánlani nekik, hogy szolgálataikért cserébe garantálják a biztonságukat. (Via NPR)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.