Az egyetlen kérdés, hogy Trump miért talál ki ilyet

külföld
2017 március 13., 09:35
comments 102

"Nem hiszem, hogy bárkinek kérdései lennének ebben az ügyben azon túl, hogy miért talál ki ilyet az elnök" - nyilatkozta az ABC heti összefoglalóműsorában, a This Weekben Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának legmagasabb rangú demokrata tagja. A bizottság a múlt héten Trump felszólításának eleget téve vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítse

van-e bármilyen valóságalapja Donald Trump eddig egyértelműen légből kapottnak tűnú vádjainak,

hogy a választások előtt

Barack Obama utasítására lehallgatták.

Trump Twitteren megfogalmazott vádjaival több alapvető probléma is akad. Az első, hogy az elnök a törvények alapján nem rendelhet el lehallgatást, azt csak bíróság engedélyezheti. Ha pedig engedélyezi, arra jó oka van, ennek ugyanis feltétele, hogy a hatóságok bizonyítsák alapos gyanújukat, hogy

  • a célszemély külföldi ügynök;
  • vagy megsértette a büntetőjogi szabályokat.

Trump vádjának legszűkebb környezetén kívül senki sem adott hitelt, még a hírszerzési bizottság republikánus elnöke is azt követelte tőle a hétvégén, hogy hétfőig nyújtsa be bizonyítékait, amivel alá tudná támasztani a vádat. A demokrata Schiff szerint ilyen bizonyíték szinte biztosan nincs, de azért meghallgatná az FBI igazgatóját James Comey-t, aki bizonyosan tudna róla, vagy arról, ha ilyesmi nem történt.

Márpedig Comey a sajtóhírek szerint Trump twitteres ámokfutásának másnapján már az igazságügyi minisztériumnak címzett levélben követelte, hogy a kormány határozottan cáfolja az elnök állításait.

Trump vádjait nemcsak a demokraták, a republikánusok is kétkedve fogadták. John McCain, aki eddig se volt rest számon kérni Trumpot, vasárnap a CNN-en beszélt arról, hogy Trumpnak két lehetősége maradt:

  • vagy bizonyítékokat mutat;
  • vagy visszavonja alaptalan vádjait.

Schiff szerint a bizottság amúgy már a jövő hét elejére lezárhatja vizsgálatát - amennyiben Trump tényleg csak képzelgett, ez valóban sikerülhet is, mert akkor nem nagyon marad mit vizsgálni. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.