Az egyetlen kérdés, hogy Trump miért talál ki ilyet

"Nem hiszem, hogy bárkinek kérdései lennének ebben az ügyben azon túl, hogy miért talál ki ilyet az elnök" - nyilatkozta az ABC heti összefoglalóműsorában, a This Weekben Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának legmagasabb rangú demokrata tagja. A bizottság a múlt héten Trump felszólításának eleget téve vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítse

van-e bármilyen valóságalapja Donald Trump eddig egyértelműen légből kapottnak tűnú vádjainak,

hogy a választások előtt

Barack Obama utasítására lehallgatták.

Trump Twitteren megfogalmazott vádjaival több alapvető probléma is akad. Az első, hogy az elnök a törvények alapján nem rendelhet el lehallgatást, azt csak bíróság engedélyezheti. Ha pedig engedélyezi, arra jó oka van, ennek ugyanis feltétele, hogy a hatóságok bizonyítsák alapos gyanújukat, hogy

  • a célszemély külföldi ügynök;
  • vagy megsértette a büntetőjogi szabályokat.

Trump vádjának legszűkebb környezetén kívül senki sem adott hitelt, még a hírszerzési bizottság republikánus elnöke is azt követelte tőle a hétvégén, hogy hétfőig nyújtsa be bizonyítékait, amivel alá tudná támasztani a vádat. A demokrata Schiff szerint ilyen bizonyíték szinte biztosan nincs, de azért meghallgatná az FBI igazgatóját James Comey-t, aki bizonyosan tudna róla, vagy arról, ha ilyesmi nem történt.

Márpedig Comey a sajtóhírek szerint Trump twitteres ámokfutásának másnapján már az igazságügyi minisztériumnak címzett levélben követelte, hogy a kormány határozottan cáfolja az elnök állításait.

Trump vádjait nemcsak a demokraták, a republikánusok is kétkedve fogadták. John McCain, aki eddig se volt rest számon kérni Trumpot, vasárnap a CNN-en beszélt arról, hogy Trumpnak két lehetősége maradt:

  • vagy bizonyítékokat mutat;
  • vagy visszavonja alaptalan vádjait.

Schiff szerint a bizottság amúgy már a jövő hét elejére lezárhatja vizsgálatát - amennyiben Trump tényleg csak képzelgett, ez valóban sikerülhet is, mert akkor nem nagyon marad mit vizsgálni. (Via The Guardian)