Kiszivárgott két oldal Trump eltitkolt adóbevallásából

Az amerikai MSNBC tévén kedd este nyilvánosságra hozták Donald Trump 2005-ös adóbevallásának két oldalát. A papírok szerint Donald Trump 2005-ben 153 millió dollárt keresett, és 36,5 millió dollár jövedelemadót fizetett. Ugyanakkor ennyiből nem derült ki, miből voltak Trump bevételei és mennyit költött jótékonysági célokra.

A Fehér Ház szerint az adópapírok nyilvánosságra hozása törvénytelen volt. Az elnök régi hagyományt szakított meg azzal, hogy a választási kampányban nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az adóbevallását. Akkor ezt annyival intézte el, hogy az adóhatóság éppen vizsgálja és a jogászai szerint nem lenne jó ötlet. Az ellenfelei szerint csak azért nem mutatta meg a bevallását, mert valamit takargatni akar.

Fotó: AFP/Michael Reynolds/Consolidated News Photos/Michael Reynolds

Abból a két oldalból, amely az MSNBC-hez került, kiderül, hogy ugyanabban az évben Trump 103 milliós veszteségről is beszámolt, bár a kiszivárgott dokumentum a részletekre már nem tér ki.

Az adót az ingatlanmilliárdos az akkor érvényes 24,5 százalékos adókulcs szerint fizette, szemben az átlagamerikai 10 százalékos adókulcsával. Ez kevesebb annál a 27,4 százalékos kulcsnál, amelyet az egymillió dolláros vagy annál nagyobb jövedelemre szert tevő adófizetőknek megállapítottak.

Az akkor érvényben lévő törvények szerint azonban a nagy veszteséget felhalmozó vállalkozók a veszteség elkönyvelése utáni években adólevonással élhettek. Donald Trump ezt az opciót vette igénybe, hiszen 1995-ben a kaszinói miatt mintegy 900 millió dolláros veszteséget kellett elkönyvelnie.

A The New York Times egyébként már tavaly írt arról, hogy Trump korábban olyan nagy veszteséget könyvelt el, amely lehetővé tette számára, hogy 18 éven keresztül ne kelljen jövedelemadót fizetnie. (BBC/MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.