Soros: Én is migráns vagyok

Véleménycikkben állt ki Donald Trump menekültpolitikája ellen a New York Times oldalain Soros György filantróp, aki szerint hibás az a politika, amely minden, köztük számos represszív eszközzel küzd a menekültek és migránsok határon kívül tartásáért.  

Soros György (AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI)

"Magam is migráns vagyok, amerikai állampolgár és filantróp, 30 éve támogatom a világon a bevándorlók ügyét. Tapasztalataim és tények alapján mondhatom: az elnök hozzáállása rossz, és a muszlim országokat érintő beutazási tilalom felfüggesztése is mutatja, hogy ezzel a szövetségi bírók közül is sokan egyetértenek."

Soros szerint a tiltások nem teszik biztonságosabbá Amerikát, viszont felkorbácsolják az indulatokat az országban élők között, és gyűlölet-bűncselekményekre sarkallják az idáig egymással békében élőket. Trump hatalma alatt, folytatja a cikk, az eddig egymást segítő amerikaiak egymás torkának estek. Soros bejelentette: 10 millió dolláros befektetést eszközölt, hogy jogi és szociális támogatást nyújtson a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak, és másokat is erre biztasson.

Szerinte téves az az értelmezés, amely a bevándorlókat egyszerűen bűnözőként azonosítja. A Bevándorlási Tanács (American Immigration Council) adataira támaszkodva a cikkutal arra, hogy a migránsok évtizedek óta, szignifikánsan kevesebb bűncselekményt követnek el, mint az Amerikában születettek.  

A meglehetősen érzelgős hangvételű írás végén Soros feleleveníti, hogy miután túlélte a zsidók üldöztetését Magyarországon, 17 évesen a szovjet elnyomás elől Nagy-Britanniába, majd Amerikába menekült. Soros szerint a mai Amerika messze került attól az országtól, amelyik annak idején ide vonzotta őt. 

"Láttam, milyen társadalmi károkat tud okozni, ha egymásnak ugrasztanak embereket. Mindent meg fogok tenni, hogy megőrizzem azt a nyitottságot, befogadókészséget és sokszínűséget, ami a legnagyobb erőnket adja. A bevándorlók démonizálása gyengíti az országunkat. A gyűlölet elleni küzdelem tesz bennünket erőssé."