Trump külügyminisztere szerint minél haramabb fel kell venni Montenegrót a NATO-ba

külföld
2017 március 21., 22:56
comments 24

Az amerikai külügyminiszter levelet írt a szenátus vezetőinek, amiben követelte, hogy szavazzák meg NATO-tagságának jóváhagyását, mert ahhoz „erős érdekei kötődnek az Egyesült Államoknak”.  

Rex Tillerson - Fotó: AFP/Ron Sachs/Consolidated/dpa
photo_camera Rex Tillerson - Fotó: AFP/Ron Sachs/Consolidated/dpa

Reutershez eljutott levélben Rex Tillerson azt írta, Montenegró felvétele előmozdítaná a térségben az integrációt, a demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást.

Oroszország persze ellenzi a NATO további bővítését, és a montenegrói kérelem elfogadásának csúszása miatt is felmerült, hogy Trump kormánya és a republikánusok szembe mernek-e menni Putyin akaratával. Ráadásul Rex Tillerson a NATO külügyminisztereinek következő találkozóját is kihagyja, hogy találkozni tudjon a kínai elnökkel. 

Montenegró a májusi NATO-csúcsig szeretné elnyerni mind a 28 szövetséges jóváhagyását a taggá váláshoz, eddig 24 tagállam hagyta jóvá a balkáni ország. A szövetségesek szerint Montenegró felvétele hozzájárul a balkáni orosz térnyerés feltartóztatásához.

Rand Paul és Donald Trump - Fotó: AFP/Ron Sachs/Pool/CNP
photo_camera Rand Paul és Donald Trump - Fotó: AFP/Ron Sachs/Pool/CNP

A szenátusban viszont legalább két szenátor ellenkezése miatt nem várható gyors döntés. Rand Paul szerint nem bölcs dolog egy kis ország felvételével feldühíteni a NATO-terjeszkedését ellenző Oroszországot, miközben Montenegró aligha járul majd hozzá érdemben az Egyesült Államok védelméhez.

John McCain ezért azt mondta Rand Paulról, hogy Putyinnak dolgozik, amire Paul annyival válaszolt, hogy McCain megtébolyodott. 

Rex Tillerson levelében viszont azt írja, „mérhetetlen segítség” lenne, ha Montenegró felvételének ratifikációja lezárulhatna a májusi NATO-csúcsig. Hozzátette, hogy erős üzenetet küldhetnének a transzatlanti egységről azzal, hogy a májusi NATO-csúcson Montenegró már nem megfigyelőként venne részt, hanem teljes tagként. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.