Egy spanyol bíróság befogadta a kereset, ami Szíria lakosságával szemben elkövetett terrorcselekményekkel vádolja a biztonsági erők és a hírszerzés kilenc tagját

külföld
2017 március 27., 19:27

A G37 nevű spanyol ügyvédi iroda februárban fordult a spanyol központi büntetőbírósághoz egy szír származású, spanyol állampolgárságú asszonyt képviselve, akinek testvérét elrabolták, megkínozták és meggyilkolták Szíriában, írja a Guardian. A férfi 2013 februárjában eltűnt, a család csak onnan tudta meg, hogy mi lett vele, hogy holttestét felismerték azokon a fényképeken, amelyeket a szír rendőrség egy volt tagja csempészett ki szökésekor az országból, és hozott később nyilvánosságra. A hetvenezer fotón a szír hatóságok által megkínzott és megölt emberek láthatók. 

A büntetőbíróság hétfői közleménye szerint befogadta a keresetet, amit a G37 a szír biztonsági erők és a hírszerzés kilenc tagja ellen a Szíria lakosságával szemben elkövetett terrorcselekmények miatt nyújtott be. Eloy Velasco bíró annak ellenére döntött a kereset befogadásáról, hogy azt az ügyészség ellenezte, mivel az áldozat nem volt spanyol állampolgár. A bíró szerint viszont az eljárást kezdeményező testvér közvetett áldozata a történteknek, így megalapozottnak találta a keresetet.

AFP PHOTO / LOUAI BESHARA
photo_camera AFP PHOTO / LOUAI BESHARA

A bíró javasolja az uniós ügyészségi együttműködési szervezet bevonását az ügybe, hogy kiderüljön: más uniós tagállamokban is érkeztek-e hasonló keresetek a bíróságokhoz.

A G37 iroda a keresetben kiemelte, hogy a 2011-es kormányellenes tüntetésekre a szír állam jogtalan letartóztatásokkal, kínzásokkal, kivégzésekkel válaszolt, több ezren életüket vesztették, de ezekben az ügyekben eddig még nem indult sehol eljárás, hogy megállapítsák kit terhel azok büntetőjogi felelőssége.    

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.