Egyre több azonos nemű pár nevel gyereket Magyarországon

társadalom
2017 március 30., 10:10
comments 614

1200 LMBTQI ember körében végzett felmérést a Háttér Társaság, hogy információt szerezzen a gyermekvállalással kapcsolatos elképzelésekről és tapasztalatokról. 

A tavaly és idén év elején A szivárványcsaládok helyzete Magyarországon címmel folytatott kutatás célja a "leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek gyermekvállalásának magyarországi jogi és társadalmi környezetének" megismerése volt. A projekt keretében kérdőíves felmérésre és interjúk elkészítésére is sor került. 

A kutatás alapján a társaság arra jutott, hogy folyamatosan emelkedik az azonos nemű párkapcsolatban élve gyermeket vállak száma:

  • A 26 évesnél idősebb LMBTQI válaszadók 21 százaléka már szülő vagy társszülő,
  • a 26 évesnél idősebb LMBTQI válaszadók 7,5 százaléka tett konkrét lépéseket a gyermekvállalás irányába, 
  • az összes nagykorú válaszadó 57 százaléka tervez gyereket vállalni a távolabbi jövőben, 
  • 2010-ben a válaszadók 82 százaléka még korábbi hetero kapcsolatból származó gyerekét nevelte, összesen 40 százalék azok aránya, akik azonos nemű párjukkal vállaltak gyermeket.

A társaság közleménye kiemeli, a számok azért is jelentősek, mert egyébként a hatályos jog kifejezetten nehezíti az azonos neműek gyermekvállalását, miután az egészségügyi törvény egyedül "házastársak, különnemű élettársak és ‒ bizonyos feltételekkel ‒ egyedülálló nők számára teszi lehetővé a mesterséges megtermékenyítést". 

A törvény betűje szerint azonos neműek nem fogadhatnak közösen örökbe gyermeket, de az egyik pár dönthet úgy, hogy egyénileg örökbe fogad. Nem csoda, ha a válaszadók egyharmada kifejezetten rejtőzködik az egészségügyi vagy oktatási intézményekben, és gyakori nehezítő körülmény, hogy sok esetben a család sem fogadja el a kapcsolatukat: csak 68 százalékuk szülei fogadják el kapcsolatukat, és 40 százalék tapasztalja, hogy "szülei nem tekintenek teljes mértékben az unokájukként a gyermekeire."  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.