Itt a költési szezon, a madarak megint elkezdik majd támadni az ablakokat és visszapillantókat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Magyar Madártani Egyesület adott ki közleményt, mert a tavasz megérkeztével újra jönnek a madarak, akik simán nekimennek bármilyen üvegfelületnek. 

Mint írják, nem csak Magyarországon és Európában, de a költési időszakban más kontinenseken is rendszeresen figyelnek meg autók fényezését, visszapillantó tükrét és szélvédőjét, házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat, melyek akár napokig visszatérve, órák hosszat támadják ezeket. Eközben legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet.

Az egyesület ötleteket is ad: 

  • parkoló autóknál a probléma a külső visszapillantó tükrök egy-két napig tartó behajtásával, szükség esetén az oldalsó és hátsó ajtók üvegének, esetleg az autó tetejének és motorházának takarásával érhető el. 
  • épületablakoknál a tükröződés világos színű függönnyel csökkenthető, külső ragasztócsíkokkal szüntethető meg, de az üveg külső felülete elé kifeszíthető a madarakat riasztó „rémzsinór” is. 
  • ablakokra belülre felragasztható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapjáról letölthető és kinyomtatható, a madarakat egy-egy ablaktól jó eséllyel távolt tartó, bámuló ragadozómadár-arc is. 

De számos további ötletet lehet megtalálni az egyesület honlapján is

A tükörkép-támadások hátterében (mely nem azonos az egész évben jelentkező, akár madarak tömeges elhullását okozó ablaknak ütközéssel) a költési időszak kezdetével felerősödő területféltő magatartás, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet óhatatlantükörkép-szennyező hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre.

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört, nem kis riadalmat okozva az ott tartózkodó embereknek.  

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.