Kampány indult egy élhetőbb albérletpiacért

gazdaság
2017 április 03., 10:28
comments 321

A hazai bérlakásszektor súlyos problémáiról szóló kampányt indított a Habitat for Humanity: mint közleményükben is írják, néhány év alatt másfél-kétszeresére nőttek az albérletárak, a megfelelő jogi védőháló hiányában a bérlők kiszolgáltatott helyzetben vannak, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális.

A Habitat ezért átfogó kormányzati reformot szeretne, a legszükségesebb intézkedésekről pedig petíciót is indítottak, illetve "fekete" online hirdetésekkel és köztéri installációval is felhívják ezekre a figyelmet. 

Közleményük szerint ma egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset közel 70, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki. Ez a példa jól szemlélteti az elmúlt években az ingatlanpiacot jellemző drasztikus áremelkedés hatásait, ami ülönösen súlyosan érinti azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat. 

A Habitat felmérése szerint egyes településeken már a legolcsóbb 40-50 négyzetméter közötti lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát. 

De az alapítvány szerint hasonlóan nehéz helyzetben vannak az otthonuktól távol, felsőoktatásban tanuló fiatalok: megélhetésük sokszor még rendszeres családi támogatás és diákmunka mellett is alig biztosítható. Számukra a havi 15 és 50 ezer forint közötti diákhitel sem jelent megoldást. 

A hiányzó bérlakások illetve megfizethetetlen albérletárak miatt ráadásul sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának.

Feketelakás a  Rumbach Sebestyén utcában
photo_camera Feketelakás a Rumbach Sebestyén utcában

A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt ugyanakkor a bérlő mellett a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet, mivel a jogviták, a kártérítési ügyek csak hosszadalmas és igen költséges procedúrák során rendezhetők. 

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója arró beszélt, hogy „ma Magyarországon bérelt lakásban élők anyagi és jogi problémákkal egyaránt szembesülnek. A szabályozás hiányosságai miatt a piaci viszonyok alig átláthatók, a bérlők hatékony védelme gyakorlatilag lehetetlen. A jelenség rendszerszintű, közvetlenül 600 ezer embert érint – ennyien laknak a becslések szerint magánbérlakásban – közvetetten pedig sokkal többet: mindazokat, akik egy jól működő bérlakásszektor hiányában nem jutnak hozzá megfelelő otthonhoz. A Habitat arra kéri a kormányt, hogy átfogó intézkedésekkel, fenntartható rendszer kialakításával tegye a bérlakást biztos és megfizethető lakhatási formává. Petíciónkkal nemcsak a jelenlegi állapotokra szeretnénk rávilágítani, hanem együttgondolkodásra, társadalmi párbeszédre kívánjuk ösztönözni a jogalkotót, szakértőket és minden érintettet.”

A Habitat for Humanity online petíciójában hárm irányból javasolnak megoldásokat a bérlakáshelyzet problémáira: 

  • a lakásbérlők és -kiadók nagyobb biztonságát jogaik és kötelességeik pontos törvényi meghatározásával, 
  • a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével, a felek jobb tájékoztatásával, 
  • valamint az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével biztosítaná. 

Új adózási szabályokkal biztosítaná a bérlakások megfizethetőségét, emellett nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgeti. 

Minden további részlet a feketelakas.hu oldalon

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.