Volt CEU-s tanár a Guardianban: Az EU túl sokáig tolerálta Orbán Viktort

POLITIKA
2017 április 03., 09:42
comments 348

Az egyik legnagyobb brit lap véleményrovatában jelent meg Cas Mudde cikke. Mudde élt Budapesten is, mert miután befejezte doktori tanulmányait a Leiden Egyetemen, jelentkezett egy szemeszterre szóló tanári állásra a CEU-ra.

Végül úgy alakult, hogy két évet élt itt, és pályafutásának néhány legcsodálatosabb diákjával találkozhatott így, szinte mind egykori szovjet tagköztársaságból érkeztek. Mára van akiből a Yale professzora lett, más pedig a régió egyik egyetemének rektor-helyettese lett. Nem lennének ott, ahol, ha nem lett volna a CEU az életükben, írja Mudde. 

Cikkében miután bemutatja röviden a CEU történetét, áttér arra, hogy hiába ez a legjobb magyar egyetem számos rangsor szerint, és a CEU eszközeit és intézményét a többi, alulfinanszírozott magyar egyetem kutatói is használják, most mégis neki ment a Fidesz. 

Ez persze nem meglepő, hiszen a CEU-ban minden benne van, amit Orbán megvet: kritikus, globális, függelten és multikulturális.

Mudde részletesen felidézi azt is, hogy lett Orbán egykori Soros-ösztöndíjas, Nyugat-szerte kedvelt politikusból az illiberális politikusok példaképe. 

Ebben az a meggyőződés vezeti, hogy a liberális demokráciáknak leáldozott, helyette a nacionalistább, illiberális berendezkedés ideje jött el Európában. Ami vele indult el Magyarországon. Mudde szerint mostanra világossá kellett válnia annak, hogy Orbán cselekedetei nem csupán Magyarország belügyének számítanak. 

Egyrészt mert Magyarország az EU tagja, és be kéne tartania a törvényeket. Másrészt ő lett az illiberális demokráciák képviselőinek falkavezére Európában. Ezért a CEU fölött vívott küzdelem nem csupán egy egyetemről szól, hanem minden egyetemről és a liberális demokráciáról is. Ha most nem lépünk fel, véli Mudde, akkor hamarosan hasonló lépéseket láthatunk előbb Lengyelországban, majd más országokban is. 

Annak, hogy alkalmazkodjunk Orbánhoz, vége, írja Mudde, szerinte ez a kísérlet megbukott, nem sikerült ezzel mérsékelni Orbánt, ahogy a néppártiak állították. Sőt, inkább csak radikalizáltak ezzel másokat is, miközben az EU alapvető értékeit támadták meg. 

Mudde cikke végén felidézi, hogy a múlt héten Angela Merkel világosan állást foglalt Orbánnal szemben a Néppárt konferenciáján a menekülügy kérdésében. De itt az ideje, hogy a Néppárt válasszon Merkel és Orbán, a liberális demokrácia és az illiberális demokrácia között. Egy olyan világkép között, ahol támogatják és bátorítják a kritikus és független egyetemeket, és egy olyan világkép között, ahol a kritikus és független egyetemeket bezárással fenyegetik. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.