A CEU határozottan Budapesten akar maradni, Áderhez fordulnak

Sajtótájékoztatón reagáltak a CEU vezetői a nemrég elfogadott törvényre, ami a jelenlegi formájában ellehetetleníti egyetemük működését. Az éppen Washgintonban lobbizó rektor, Michael Ignatieff és a CEU kuratóriumának elnöke (egyben a Bard Collage rektora), Leon Botstein egy hotel pincéjéből jelentkeztek be Skype-on.

Michael Ignatieff, Leon Botstein.

Ignatieff csalódottságát fejezte ki. Az elfogadott törvény annál is rosszabb, mint amit eredetileg beterjesztettek, mondta, mivel még szűkebbre veszi a megfelelés határidejét, ami ebben a formában gyakorlatilag lehetetlen. Ráadásul arra kényszeríti az egyetemet, hogy az amerikai szövetségi állam jóváhagyását kapja meg, ami alkotmányos képtelenség, hiszen az USA-ban az államok joga az oktatásügyi engedélyek kiadása (a CEU-nak van is ilyen engedélye, 2004-ben írta alá George Pataki New-York-i kormányzó).

A CEU a magyar köztársasági elnökhöz fog fordulni, mondta Ignatieff. Érvelésük alapja a tudományos élet autonómiáját védő rendelkezés lesz a magyar alaptörvényben, ugyanis úgy látják, a diszkriminatív törvény ezt is sérti.

Leon Botstein arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy példa nélküli támadás egy EU-tagállamtól egy amerikai oktatási intézmény ellen.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese arról beszélt, hogy a törvény három ponton diszkriminatív, mert csak a CEU ellehetetlenítést tűzte ki célul; a tanítás és a tudományos kutatás szabadságát sérti; a törvényhozás módja sem elfogadható, hiszen túl gyorsan nyomták át az országgyűlésen, konzultáció nélkül. Erre fognak hivatkozni a köztársasági elnöknél, Áder Jánosnál.

A 444.hu kérdésére, miszerint mikor fogják megfontolni, hogy elhagyják Budapestet, Michael Ignatieff válaszolt. Ő azt mondta, rövid távon a most futó programjaikat nem szünteti meg a törvény, és most minden erővel azon lesznek, jogi eszközökkel megakadályozzák a törvény hatályba lépését. A mellettük felvonuló több ezer ember pedig megerősítette elszántságukat, hogy maradjanak az országban.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.