Az oxfordi egyetem rektora is arra kéri a magyar kormányt, hogy gondolja át a CEU-döntést

POLITIKA
2017 április 04., 06:26

Tisztelettel kérem a magyar kormányt, hogy gondolja át a tervezett törvénymódosítást. Figyelembe kellene venniük azt a kárt, amit ezzel nemcsak ennek a csodálatraméltó egyetemnek, hanem Magyarország nemzetközi tudományos tekintélyének és büszke, régi kulturális, művészeti és intellektuális hagyományainak okoznak.

Ezt Louise Richardson, az Oxfordi Egyetem rektora írta a Financial Timesban közölt nyílt levelében. 

Eredményei a CEU-t a nemzetközi egyetemi szféra elismert tagjává tették. Magyarországi jelenléte öregbítette Magyarország nemzetközi tekintélyét a felsőoktatás és kutatás területén. Meggyőződésem, hogy a kormány által beterjesztett törvénymódosítás korlátozná a kutatás szabadságát, felrúgná a magyar kormánnyal korábban kötött szerződéseket és megállapodásokat és veszélyes precedenst jelentene

- áll a szövegben többek között. 

Louise Richardson nemzetközi hírű terrorizmusszakértő és -kutató, aki a skót St Andrews egyetem rektorságát hagyta ott 2016. elején a hasonló oxfordi pozícióért. Richardsont nemrég választották meg a CEU kuratóriumi tagjának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.